Zie ze (onvoorwaardelijk) (graag)! want iedereen wil gezien worden …
Doelgroep:
Sensitief-responsief opvoeden in verbondenheid met oog voor psychische kwetsbaarheid.
We kunnen jongeren niet beschermen tegen de onvermijdelijke moeilijkheden van het leven. Maar we kunnen hen wel ‘in verbinding’ helpen om die ervaringen te integreren in hun ‘kijk op de wereld’ en ‘zijn in de wereld’.
We reiken een aantal metaforen aan om achter gedrag van leerlingen te kijken en bieden hierbij handvatten aan om sensitief-responsief met hen om te gaan.
Concrete inhouden: handmodel van het brein, Window of tolerance, ijsbergmodel en onzichtbare koffers, het belang van signalen oppikken en (h)erkennen en er sensitief-responsief op te reageren (vs traditionele respons).
Methodiek
- Theorie (evidence based en wetenschappelijk onderbouwd) heel praktijkgericht met casussen
- Doceren en onderwijsleergesprekken (met vragen, casussen, andere (voorbeeld)input vanuit de deelnemers)
Zie ze (onvoorwaardelijk) (graag)! want iedereen wil gezien worden …
Doelpubliek
Onderwijsniveau: Secundair Onderwijs
Leraren en docenten
Leerlingenbegeleiders
Opvoeders
Zorgcoördinatoren
Administratief ondersteunend personeel
Directeurs en adjunct-directeurs
CLB-medewerkers
Doelstellingen
De deelnemers leren achter gedrag van jongeren/leerlingen en hun context te kijken (m.i.v. bewustwording van eigen referentiekader). Ze leren tevens sensitief-responsief in interactie treden, ook bij psychische kwetsbaarheid.
Docent
Virginie Casier
Virginie Casier is pedagoge en docent aan Hogeschool Vives (sinds 2004) in de opleiding Bachelor in de Toegepaste Psychologie. Ze is vooral actief in de afstudeersector School- en pedagogische psychologie. Ze verzorgt er zowel opleidingsonderdelen als stagebegeleidingen binnen de onderwijscontext. Daarnaast is ze kinder- en jongerenpsychotherapeute en werkte ze tien jaar in haar privépraktijk waar ze kinderen, jongeren en hun context (gezin en school) begeleidde. In de grijze zone tussen onderwijs (pedagogie/didactiek) en hulpverlening (psychologie/psychotherapie) gedijt ze het liefst en zorgt ze graag voor kleur.
Inschrijven kan via Eekhout Academy
