Hoe aansluiting vinden met mensen met autisme?
Leer in verbinding gaan met mensen met een autisme spectrum stoornis. Theoretische basis gevolgd door handvaten voor de begeleidingsrelatie.
- Wilgenstraat 32, Roeselare
- 21u
- 25 plaatsen
290 EUR(Vrij van BTW)
Deze driedaagse opleiding zoomt in op wat autisme is en hoe je mensen met ASS kan begeleiden en behandelen. We gaan dieper in op het begeleiden van jongvolwassen met een autisme spectrum stoornis en hoe je een begeleidingsrelatie kan opbouwen met volwassenen met ASS.
Tijdens deze opleiding krijg je ook meer informatie over wat te doen als er meer is dan autisme. Meer dan 50% van de jongeren en jongvolwassenen met ASS heeft namelijk een bijkomend probleem. We bekijken waarop we botsen in de hulpverlening en hoe we hiermee aan de slag kunnen.
Naast een theoretische basis reiken we handvaten aan om in te zetten in de begeleidingsrelatie.
Dag 1: 19 november 2024
ASS wat is het? - Joke Vanhauwaert
Als we aansluiting willen vinden met mensen met autisme is het belangrijk inzicht te hebben in wat autisme nu precies is. Vanuit dat inzicht kunnen we proberen om de mensen met autisme beter te begrijpen. Tijdens deze eerste dag van de opleiding willen we jullie zelf laten beleven hoe het kan zijn om autisme te hebben. Aan de hand van een inleefsessie krijg je in grote lijnen inzicht in verschillende kenmerken van autisme. Hierna wordt ingegaan op de geschiedenis van de term autisme spectrum stoornis en schetsen we de evolutie van koelkastmoeders tot autisme als uiting van neurodiversiteit. Verder doorheen de dag gaan we dieper in op de kenmerken van autisme. Er wordt aandacht besteedt aan het diagnostisch protocol om autisme vast te stellen. Daarnaast autisme wordt bekeken vanuit de verschillende invalshoeken: medisch, gedragsmatig en neurobiologisch.
Dag 2: 3 december 2024
Omgaan met iemand met ASS & de begeleidingsrelatie - Effy Vanspranghe
Tijdens deze dag gaan we de vertaalslag maken: welke gevolgen heeft autisme op de manier van begeleiden en behandelen? We gaan hier zowel kijken naar het werken vanuit sterktes, als het rekening houden met de moeilijkheden. Hoe gaan we best een begeleidingsrelatie aan? Waarmee is het belangrijk rekening houden? Hoe kunnen we preventief een aantal valkuilen vermijden? Welke impact is er voor de omgeving en hoe belangrijk is werken met de context? Wat met “lastig” gedrag? We horen vaak over “autismevriendelijkheid”: hoe kan de integratie in de maatschappij eruit zien en wat is hierbij belangrijk?
De doelgroep “mensen met autisme” is breed zowel qua cognitief functioneren, interesses, persoonlijkheid, leeftijd,…: we gaan hier in de presentatie zoveel mogelijk rekening mee houden.
Effy Vanspranghe is klinisch psycholoog en systeemtherapeut. Ze is werkzaam als therapeutisch directeur in een behandelingscentrum voor kinderen en jongeren met autisme en/ of een psychotische kwetsbaarheid. Daarnaast begeleidt ze zelfstandig als psychotherapeut volwassenen en koppels, een deel cliënten hiervan hebben ook een diagnose ASS.
Dag 3: 17 december 2024
Voormiddag: ASS en comorbiditeit - Joke Vanhauwaert
Autisme komt vaak niet alleen. In de praktijk spreekt men vaak van dubbeldiagnoses of comorbiditeit. Autisme in combinatie met andere psychische en/of lichamelijke aandoeningen vereist een andere aanpak. Daarom is het van groot belang kennis te hebben hieromtrent. Binnen deze lessen willen we het begrip comorbiditeit helder schetsen en het belang van differentieeldiagnostiek onderstrepen. Daarna staan we stil bij een aantal veel voorkomende comorbiditeiten naast ASS. Hierbij zoomen we in op de gelijkenissen en verschillen in gedrag en verklaringsmodellen tussen ASS en de comorbiditeit. Om tot slot samen na te denken over hoe de begeleiding en behandeling voor de comorbide problematiek kan aangepast worden aan het autisme.
Namiddag: ‘De ene context is de andere niet.’ - Joost Devriese
Hulpverleners die in een begeleidingsrelatie staan met personen met ASS:
- Verpleegkundigen
- Paramedische beroepen
- Bachelors orthopedagogie
- Bachelors toegepaste psychologie
- Bachelors sociaal werk
- Bekwaam je verder in de begeleiding van jongeren en volwassenen met ASS.
- Verdiep je in autisme en wat de impact van context kan zijn.
- Leer meer over de uitdagingen in de begeleidingen van mensen met autisme.
- Ontdek uit diverse domeinen verschillende kapstokken voor de begeleidingsrelatie.
Er is geen voorkennis vereist.
Voor administratieve vragen (inschrijving - facturatie) kan je terecht bij
mevr. Justien Corteville - 051 23 23 30
justien.corteville@vives.be
ASS wat is het?
Joke Vanhauwaert
Omgaan met iemand met ASS & de begeleidingsrelatie
Effy Vanspranghe
ASS en co-morbiditeit
Joke Vanhauwaert
De ene context is de andere niet
Joost Devriese
Waarom kiezen voor een opleiding ‘Hoe aansluiting vinden met mensen met autisme?’ bij VIVES Continue
Kruisbestuiving
Expertise uit verschillende werkvelden wordt gecombineerd.
Breed doelpubliek
Deze opleiding is erg toegankelijk. Vergt geen specifieke voorkennis van de materie. Mix van deelnemers met uit diverse disciplines zorgt voor andere en boeiende perspectieven.
Hands-on
Deze opleiding is nog meer praktijk gericht. Je oefent de competenties tijdens de sessies. Je gaat dus actief aan de slag.
Actief uitwisselen van ervaringen
Het uitwisselen van professionele ervaringen komt uitdrukkelijk aan bod tijdens de contacturen van deze opleiding.