Skip to content

Postgraduaat digital business analyst

2.850 EUR
(Vrij van BTW)
Dienstverlener voor de KMO-portefeuille

Leer de belangrijkste (data)skills om bedrijfsprocessen te vernieuwen.


Wil je voorbereid zijn op de job van de toekomst en organisaties helpen in de beleidsondersteuning als voorname pijler voor hun digitale transformatie?

In deze opleiding leer je bedrijfsbehoeften beschrijven en analyses maken die het bedrijf beter maken. Je moet op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op de markt om vernieuwende oplossingen te bedenken. We besteden dan ook heel veel aandacht aan concrete toepassingen en praktijkgerichte vaardigheden.

Iedere organisatie heeft vandaag immers nood aan een business analyst. Maar wat doet een business analyst nu precies? En welke vaardigheden heb je nodig om er één te worden?

Een business analyst vertaalt de bedrijfsbehoeftes inzake besluitvorming naar bruikbare oplossingen. Vaak gaat het om technologische oplossingen. Een business analyst moet dus voldoende achtergrondkennis hebben om zowel zakelijke als IT-stakeholders te begrijpen. Een business analyst situeert zich tussen de business user en de echte IT-er. Hij/zij wordt ook wel de vertaler tussen business en IT genoemd. Terwijl de business analyst bepaalt wat er moet veranderen in het bedrijfsproces, zal de IT-er zorgen voor de technische uitwerking.

De business analyst wordt wel eens omschreven als een analytische octopus en een communicatieve superheld. In het postgraduaat Digital business analyst leer je de belangrijkste skills om als gerespecteerd business analyst aan de slag te gaan.

Er worden geen examens georganiseerd voor deze opleiding. Het volledige postgraduaat wordt geëvalueerd op basis van het uitschrijven van een business case waarbij externe coaching wordt voorzien door professionals.

Een greep uit het programma:

 • Strategie, KPI’s en Balanced Scorecard
 • Agile Project Management Tools (Kanban, Scrum)
 • Business Process Management
 • Design thinking
 • Requirements management
 • Enterprise data & Business Intelligence (BI applicaties)
 • Analytical intelligence (Data science, AI4Business, Use Cases)
 • Business Information Systems (ERP, CRM)
 • Information security & data privacy
 • Leadership & People management
 • Change management

Het programma bestaat voor de helft uit theoretische onderbouw en de helft uit praktijkoefeningen.

Om een goede interactie te garanderen, beperken we de groepsgrootte. Wees dus snel!

Bachelors of masters met een sterke interesse in data:

 • Handelswetenschappen
 • Logistiek management
 • Marketing
 • Human resources management
 • Ingenieurs
 • ...

Professionals die hun bedrijf of organisatie willen begeleiden in de digitale transformatie.

 • Behaal een postgraduaat Digital business analyst.
 • Ontwikkel de essentiële vaardigheden die nodig zijn om complexe bedrijfsuitdagingen op te lossen met behulp van digitale technologieën en gegevensanalyse.

Basiskennis van informatietechnologie en data-analyse is wenselijk.

De lessen vinden plaats op dinsdag van 18u tot 21u15 en zaterdag van 9u tot 12u15 (niet in schoolvakanties). In april verschijnt het lesrooster voor volgend academiejaar. Klik bij de knop 'Bekijk uurrooster' op de juiste startdatum om het betreffende uurrooster te zien.

Er is een pauzehoek met frisdrank en koffie ter beschikking op de campus. Je kan op dinsdagavond ook een broodje krijgen (inbegrepen).

De meeste lessen kunnen hybride (zowel online via MS Teams als op campus) gevolgd worden, tenzij anders vermeld in het uurrooster. We rekenen op voldoende aanwezigheid op campus, opdat het lesgebeuren voldoende interactief blijft. We verwachten daarom dat elke cursist minimum de helft van de lessen op campus volgt. Er worden geen lesopnames voorzien.

We verwelkomen je uiteraard graag op een infodag voor meer informatie! (data zie deze link)

Strategic Intelligence

David Van Steenkiste, Sophie De Boiserie

Data solutions

Peter Depypere, Kenneth Van den Bergh, Kelly Decroock

Architecture - Design - Building

Christian Gijsels

Project management methods and tools

Frey Oosterlinck, Hendrik Van Steenkiste

Generic business information systems

Kristiaan Verbeke

Digital business legislation

Ruben Roex, Stefan Van Camp

Business case

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat digital business analyst’ bij VIVES Continue

Kleine lesgroep

We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.

Docenten uit bedrijfsleven

Onze docenten zijn professionals uit het bedrijfsleven die je de bouwstenen aanreiken voor een succesvolle carrière. Ze delen niet alleen hun kennis, maar leren je ook de praktijk van binnenuit kennen. Zo helpen zij bij het verder ontplooien van je vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk.

Breed doelpubliek

Deze opleiding is erg toegankelijk. Vergt geen specifieke voorkennis van de materie. Mix van deelnemers met uit diverse disciplines zorgt voor andere en boeiende perspectieven.

Combineerbaar met voltijds werk

De lessen zijn 's avonds of op zaterdagochtend. Of (deels) online. We maken de combinatie studeren en werk voor jou mogelijk. Ons team staat garant voor een uitstekende service, flexibiliteit en persoonlijke aanpak.

Het succesverhaal van Andy Scherpenberg, Senior solutions architect

“Deze nieuwe revolutie boeit me sterk en deze brede opleiding was waardevol als deel van een voortdurend leerproces.”

Het postgraduaat AI translator belicht vele aspecten van het AI landschap. Artificiële intelligentie manifesteert zich in alle aspecten van de samenleving. Het gaat zeker niet enkel over het technologische luik - de IT, hoe worden modellen getraind - maar ook over de ethische en legale aspecten, de strategie en operationalisering. Hoe breng je AI in een bedrijf binnen? Hoe evalueer je de waarde ervan? Hoe zorg je dat het conform de regels en de ethische regels van het bedrijf functioneert?

Lees meer

6-kopie.png

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be