Skip to content

Postgraduaat familiale bemiddeling

Leer conflicten begrijpen en doelgericht en effectief te bemiddelen.

  • Doorniksesteenweg 145, Kortrijk
  • 20 credits
  • 160u

2.800 EUR(Vrij van BTW)

(Modulair inschrijven mogelijk)


Samenleven, samenwonen en samenwerken brengen onvermijdelijk uitdagingen met zich mee. Conflicten zijn een natuurlijk onderdeel van menselijke interacties. In dit postgraduaat leer je om deze uitdagingen professioneel en constructief te benaderen. Je leert niet alleen conflicten te begrijpen, maar ook doelgericht en effectief te bemiddelen. Of je nu werkt in een organisatie, in de rechtspraktijk, zorg of onderwijs, deze opleiding geeft je praktische vaardigheden mee om spanningen om te zetten in een constructieve dialoog. Dit postgraduaat is door de Federale Bemiddelingscommissie erkend waardoor je na het volbrengen van deze opleiding aan de slag kan als erkend bemiddelaar (mits 2 jaar relevante beroepservaring)

Het postgraduaat bemiddeling in familiale zaken bestaat uit  twee modules: een basismodule en een specialisatiemodule familiale bemiddeling, waarin telkens gekozen wordt voor een praktijkgerichte aanpak en een evenwichtige combinatie van theorie en oefeningen.

In de basismodule (12 studiepunten) komen onder meer de juridische, sociologische, psychologische en conflict dynamische aspecten van bemiddeling aan bod. Naast theoretische kennis voorziet de basismodule in intensieve methodiektraining over bemiddeling: werken met strijdposities, extreme verschillen, escalerende patstellingen, emoties en met thema’s van grenzen en onoplosbaarheid. In bemiddeling werkt men steeds met heel specifieke inhouden en contextbepaalde spanningsvelden.

De specialisatiemodule (8 studiepunten) is bedoeld voor wie zich wil bekwamen tot erkend bemiddelaar in familiale zaken. Bij familiale bemiddeling gaat het om onevenwichtige verhoudingen of al langer durende frustraties in de familiale context. 

Je krijgt enkel toelating tot de specialisatiemodule als je de basismodule met succes doorlopen hebt.
Wie slaagt voor de basismodule én de specialisatiemodule, ontvangt een getuigschrift van postgraduaat.

Om tot deze postgraduaatopleiding te worden toegelaten, moet je minimaal beschikken over een bachelor- of masterdiploma of een hiermee gelijkgesteld diploma.

  • Ga aan de slag als formeel erkend bemiddelaar.
  • Leer hoe je bemiddelingsgericht werken integreert in je huidig werkveld
  • Verwerf inzicht in de dynamieken van conflict en conflictoplossingen.
  • Leer hoe je persoonlijk met conflicten kan omgaan.
  • Ontwikkel relevante bemiddelingsvaardigheden via casuïstiek en oefeningen.
  • Leer over familierecht, ouderlijk gezag en verblijfsregelingen, kostenregeling en gezinsfiscaliteit, plaats van het kind in bemiddeling, psychologie en sociologie van relaties en (echt)scheiding, opstellen van een EOT,….
  • Vraag je erkenning aan na het succesvol beëindigen van je basisopleiding en een specialisatiemodule.
  • Startdatum: 26/09/2025 - uurrooster zal aangevuld worden van zodra gekend
    (les op vrijdag van 8.30 u. tot 16.30 u.)
  • De factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld wordt per mail bezorgd.

 

Voor inhoudelijke vragen kan je terecht bij de betrokken VIVES docent, dhr. Claude Vandevoorde - claude.vandevoorde@vives.be 

Voor administratieve vragen (inschrijving - facturatie) kan je terecht bij 
mevr. Ilse Vansnick -  056 26 41 18
ilse.vansnick@vives.be   

Basismodule

Specialisatiemodule familiale bemiddeling

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be