Skip to content

Referentiepersoon VISUS (oriëntatie- en mobiliteitsinstructeur)

Specialiseer je in het ondersteunen en begeleiden van personen met een visuele beperking (slechtzienden en blinden).

  • Xaverianenstraat 10, Brugge
  • 30 credits
  • 316u

1.500 EUR(Vrij van BTW)


Als referentiepersoon visus verzamel je kennis rond visuele problematieken en de invloed ervan op het dagelijks functioneren. Als referentiepersoon visus ben je de expert om binnen de werkplek op te treden als specialist.

Wie aan de slag wil binnen de mobiliteit van blinden & slechtzienden kan mits het volgen van 2 extra modules het certificaat oriëntatie- en mobiliteitsinstructeur behalen. Een oriëntatie- en mobiliteitsinstructeur leert personen met een visuele beperking om zich zo veilig en zelfstandig mogelijk te oriënteren en te verplaatsen in de woon-, werk- en leefomgeving.

Visuele beperkingen kunnen alle leeftijdsgroepen treffen. In België heeft 6.8% van de totale bevolking een vorm van visuele beperking wat neerkomt op 750 000 personen. Gelet op de demografische evolutie van veroudering gaat dit alleen nog maar toenemen de komende jaren. Op heden zijn er onvoldoende gespecialiseerde mensen om op een professionele manier om te gaan met deze problematieken.

De opleiding referentiepersoon visus richt zich naar kinderen, adolescenten, volwassenen, of oudere in de thuissituatie of in voorzieningen. Deze opleiding omvat 20 studiepunten. Wie oriëntatie- en mobiliteitsinstructeur wenst te worden kan hiervoor een verdieping volgen door extra modules op te nemen die goed zijn voor in totaal 10 studiepunten.

Didactische aanpak

De cursus wordt aangeboden in een blended vorm met een evenwichtige spreiding tussen theorie en praktijk. Hoorcolleges en discussiefora verlopen online zodat elke student zijn eigen leertempo kan bepalen. De opleiding loopt over 1 kalenderjaar. Starten kan vanaf 01/01/2024.

Een totaal van 7 praktijkdagen zullen telkens ingepland worden op vrijdag. Stagemomenten kunnen in overleg met stageplaatsen vastgelegd worden tussen juli en december 2024. Dit is in samenwerking met onze partners: Spermalie, Ganspoel en BLL


Alle medewerkers actief binnen de gezondheidszorg die zich willen specialiseren in het ondersteunen en begeleiden van personen met een visuele beperking. 

  • Verzamel kennis rond visuele problematieken en de invloed ervan op het dagelijks functioneren.
  • Specialiseer je  in het ondersteunen en begeleiden van personen met een visuele beperking.
  • Treed op als expert rond deze problematiek binnen de werkplek.

Geen voorkennis vereist

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Referentiepersoon VISUS (oriëntatie- en mobiliteitsinstructeur)’ bij VIVES Continue

Partnership

In deze opleiding werken we nauw samen met een organisatie of bedrijf uit de sector.

Combineerbaar met voltijds werk

De lessen zijn 's avonds of op zaterdagochtend. Of (deels) online. We maken de combinatie studeren en werk voor jou mogelijk. Ons team staat garant voor een uitstekende service, flexibiliteit en persoonlijke aanpak.

Flexibiliteit

Deze opleiding heeft een hoge mate van flexibiliteit om te volgen. Je volgt les op je eigen tempo. De lessen zijn volledig of deels online of in zelfstudie. Ontdek de modaliteiten van deze opleiding bovenaan bij de Omschrijving.

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be