Skip to content

Boerderijdieren in de zorg- en welzijnssector

‘Animal Assisted Interventions’ in kader van innovatieve zorgverlening met inzet van dieren. Focus op: kippen, konijnen, geiten en varkens.

  • Everbeekplaats 4, Brakel
  • credits
  • 30u

380 EUR(Vrij van BTW)


Dieren hebben een onovertroffen aantrekkingskracht op mensen. In de laatste 25 jaar werden dieren actief ingezet voor therapeutische doeleinden.

Deze vorming is een krachtige kennismaking met ‘Animal Assisted Interventions’ voor iedereen die in het kader van goede en innovatieve zorgverlening met dieren aan de slag gaat. De focus ligt op boerderijdieren: kippen, konijnen, geiten en varkens. De mogelijkheden van deze diersoorten als zorgdieren werden in het kader van een onderzoeksproject onderzocht en uitgetekend.

Er zijn twee modules van telkens twee dagen in De Kleppe, Everbeek. Je kan niet voor afzonderlijke modules inschrijven. Aantal plaatsen beperkt tot 20 personen. Snel inschrijven is de boodschap!

  • Professionals in de welzijns- en gezondheidszorg
  • Afgestudeerden Dierenzorg
  • Iedereen met interesse in dit onderwerp
  • Maak kennis met ‘good practices’ in animal assisted interventions op maat van je doelgroep.
  • Ontdek dat boerderijdieren volwaardige zorgdieren kunnen zijn.
  • Leer hoe je deze dieren kan houden en tot zorgdieren trainen. 
  • Leer hoe je dieren op een succesvolle en verantwoorde manier in een zorgwerking implementeert.

Geen voorkennis van dierenzorg vereist

Kader voor dierondersteunde interventies met boerderijdieren in de gezondheidszorg

Annelies Flamang

Boerderijdieren duurzaam en succesvol in een zorgcontext integreren

Annelies Flamang

Praktisch met konijnen en varkens aan de slag in de zorg

Annelies Flamang

Praktisch met kippen en geiten aan de slag in de zorg

Annelies Flamang

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Boerderijdieren in de zorg- en welzijnssector’ bij VIVES Continue

Kleine lesgroep

We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.

Kruisbestuiving

Expertise uit verschillende werkvelden wordt gecombineerd.

Breed doelpubliek

Deze opleiding is erg toegankelijk. Vergt geen specifieke voorkennis van de materie. Mix van deelnemers met uit diverse disciplines zorgt voor andere en boeiende perspectieven.

Locatie

Deze opleiding volg je (deels) op één of meer bijzondere locaties gelinkt aan het werkveld.

Het succesverhaal van Amber Lefever

“De kracht van dieren”

Na mijn bacheloropleiding orthopedagogie kriebelde het nog steeds om bij te leren. Na wat zoeken kwam ik terecht bij het postgraduaat ‘Dieren in de Hulpverlening’. Dit was de ideale mogelijkheid om orthopedagogie te combineren met mijn andere passie: dieren. Al snel bleek deze opleiding echt iets voor mij te zijn. In het eerste opleidingsjaar verdiepte ik mij in verschillende diersoorten. Het hoogtepunt was een boeiende studiereis: we doken onder andere in mindfulness met ezels en gingen de kracht beleven van paarden, honden en andere dieren in Duitsland. Het tweede jaar zat boordevol praktijklessen met voor ieder wat wils… Volgend jaar ga ik met mijn afstudeerproject aan de slag en hoop ik een vliegende start in de dierondersteunde orthopedagogie te maken.

Hondjemetmeisje.jpg

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be