Skip to content

Postgraduaat canine performance assistant

Correct voedings- en bewegingsadvies/therapie bij de hond. Ook in speciale situaties zoals bij sporthonden of revaliderende honden.

  • Halingenstraat 57, 3806
  • 14 credits

1.775 EUR(Vrij van BTW)

  • Halingenstraat 57, 3806
  • 10 credits

1.775 EUR(Vrij van BTW)


In deze unieke en praktijkgerichte opleiding leer je alles over de nieuwste technieken en methoden voor de rehabilitatie van honden. Van het deskundig begeleiden van fysiotherapie en hydrotherapie tot trainingsschema’s opstellen en voedingsadvies geven– je wordt getraind door toonaangevende experts in het veld.

Het belang van correct voedings- en bewegingsadvies/therapie bij de hond blijft toenemen. Dit is niet enkel belangrijk voor een optimaal welzijn van gezonde dieren. Ook in speciale situaties zoals bij sporthonden of revaliderende honden, maken beweging en voeding het verschil. Daarnaast wordt fysiotherapie bij de hond alsmaar bekender en baasjes zijn steeds op zoek naar gespecialiseerde mensen om hun viervoeter te helpen ondersteunen naar een goede levensstijl.

Ben jij een gepassioneerde bachelor in Dierenzorg die zich verder wil verdiepen in de hond? Wil je je specialiseren in de rehabilitatie en revalidatie van honden en een onmisbare schakel worden in hun herstelproces? Geloof je in de kracht van gezonde voeding en beweging om de prestaties van dieren te verbeteren? Dan is onze postgraduaatsopleiding Canine Performance Assistant precies wat je zoekt!

Waarom kiezen voor het postgraduaat Canine Performance Assistant?

  • Diepgaande kennis: combineer een gedegen theoretische basis met hands-on praktijkervaring.
  • Innovatieve methoden: werken volgens meest actuele en wetenschappelijk onderbouwde inzichten rond gezondheid en voeding
  • Ervaren docenten: Krijg les van en werk samen met top professionals in hondenrevalidatie.
  • Praktijkgerichte training: Breng je kennis direct in de praktijk in samenwerking met rehabilitatiecentra en dierenklinieken.
  • Carrièrekansen: Verbreed je mogelijkheden in de dierenzorgsector met een gespecialiseerde opleiding die je onderscheidt.

Samen tillen we diergeneeskundige zorg naar een hoger niveau!

Programma

De opleiding bestaat uit 3 fases die in 2 academiejaren afgewerkt kunnen worden .

In de 1e fase verwerf je tijdens 16 lesdagen een wetenschappelijke basis in vakken zoals anatomie, voedingsadvies (basis, voeding i.f.v. de levensfasen, voeding bij sporthonden, rantsoenberekening...), inspanningsfysiologie en biomechanica, bewegingsadvies en fitness, taal van de hond... Deze wetenschappelijke basis is onontbeerlijk om inzicht te verkrijgen in een gezonde levensstijl voor de hond en goed te begrijpen waarop de basisprincipes van bewegings-en fysiotherapie zijn gebaseerd. De 1e fase focust met name op het gezonde dier. 

In de 2e fase verdiep je je tijdens 11 lesdagen in de meest voorkomende orthopedische en neurologische aandoeningen bij honden en de hierop aansluitende vormen van bewegingstherapie, massage en stretching, specifieke oefentherapie en hydrotherapie. In deze fase wordt ook de voedingsbehoefte van honden met specifieke noden bekeken, maak je kennis met trainingsleer, sportdisciplines en leer je trainingsschema's opstellen.

In een 3e fase sluit je je opleiding af met een doe-stage (30 stagedagen) in het werkveld en je gebruikt jouw kennis en vaardigheden in het opvolgen en bespreken van een casus. 

Docenten

Deze opleiding wordt aangeboden in contactonderwijs door experten.

De lessen rond voeding en voedingsadvies worden verzorgd door het team van professor Myriam Hesta (Faculteit Diergeneeskunde, UGent).

De lessen rond anatomie, inspanningsfysiologie en biomechanica, bewegingsadvies en fitness, bewegingstherapie, hydrotherapie, trainingsleer, massage en hulpmiddelen… worden gegeven door gediplomeerde hondenfysiotherapeuten: Ellen Martens, Ann Janssens en Sara Coeckelberghs.

Dierenarts en fysiotherapeute Ilke Allaerts verzorgt de lessen rond orthopedische en neurologische problematieken bij de hond.

VIVES-docente Joke Monteny neemt tenslotte de lessen hondengedrag voor haar rekening.

Bachelors dierenzorg die zich willen verdiepen in voeding, beweging en revalidatie van de gezonde en zieke hond.

  • Coach honden via aangepaste voedings- en beleggingsadviezen richting een fitte en gezonde levensstijl.
  • Versterk het herstel en de revalidatie van honden met orthopedische en neurologische problemen via gerichte technieken.
  • Help met het begeleiden van fysiotherapie.
  • Coach sporthonden door aangepaste trainingsopbouw en een gezonde levensstijl naar duurzame successen.
  • Adviseer en begeleid baasjes in het fysiek fit en sterk houden van de hond met specifieke behoeften.

 

Deelnemers dienen te beschikken over een bachelordiploma dierenzorg en basiskennis inzake anatomie, fysiologie, ethologie en pathologie van de hond.

De lessen vinden plaats op maandag en worden hoofdzakelijk in revalidatiecentrum ‘Het Waterhof’ in Velm georganiseerd en deels op VIVES campus Roeselare.

Orthopedische en neurologische aandoeningen

Ilke Allaerts

3 credits

Massage en hulpmiddelen

Ann Janssens

3 credits

Bewegingstherapie

Ann Janssens, Sara Coeckelberghs

5 credits

Voeding voor de hond met speciale noden

Myriam Hesta

3 credits

Stage

10 credits

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat canine performance assistant’ bij VIVES Continue

Locatie

Deze opleiding volg je (deels) op één of meer bijzondere locaties gelinkt aan het werkveld.

Uniek erkende opleiding in Vlaanderen

Voldoet als enige aan de voorwaarden voor een erkenning door de Vlaamse overheid.

Docenten uit de dierenzorg

De inhoud van de opleiding is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en de kennis, kunde en jarenlange ervaring van dierenartsen en docenten van de opleidingen Dierenzorg.

Het succesverhaal van Amber Lefever

“De kracht van dieren”

Na mijn bacheloropleiding orthopedagogie kriebelde het nog steeds om bij te leren. Na wat zoeken kwam ik terecht bij het postgraduaat ‘Dieren in de Hulpverlening’. Dit was de ideale mogelijkheid om orthopedagogie te combineren met mijn andere passie: dieren. Al snel bleek deze opleiding echt iets voor mij te zijn. In het eerste opleidingsjaar verdiepte ik mij in verschillende diersoorten. Het hoogtepunt was een boeiende studiereis: we doken onder andere in mindfulness met ezels en gingen de kracht beleven van paarden, honden en andere dieren in Duitsland. Het tweede jaar zat boordevol praktijklessen met voor ieder wat wils… Volgend jaar ga ik met mijn afstudeerproject aan de slag en hoop ik een vliegende start in de dierondersteunde orthopedagogie te maken.

Hondjemetmeisje.jpg

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be