Digitale didactiek
Bouwstenen en toepassingen. Actuele wetenschappelijke inzichten over digitale didactiek en toepassingen van educatieve technologie worden in deze opleiding gebundeld in 3 modules en verzorgd door experten vanuit KU Leuven en Hogeschool VIVES.
- Doorniksesteenweg 145, Kortrijk
- 150u
540 EUR(Vrij van BTW)
Actuele wetenschappelijke inzichten over digitale didactiek en toepassingen van educatieve technologie worden in deze opleiding gebundeld in 3 e-learning modules en verzorgd door experten vanuit KU Leuven en Hogeschool VIVES.
Het volledige programma bestaat uit 6 studiepunten verdeeld over de 3 e-learning modules die ook elk afzonderlijk gevolgd kunnen worden.
Het programma richt zich op competenties die nodig zijn om duurzaam en doelgericht aan de slag te gaan met digitale didactiek in het onderwijs.
Hier kan je inschrijven voor het volledige programma van 6 studiepunten en dan volg je de 3 e-learning modules, zoals hieronder beschreven.
(Wil je inschrijven voor een afzonderlijke e-learning module, zie dan verder bij 'praktische informatie')
Semester 1
e-learning module: Krachtige leeractiviteiten met educatieve technologie (2 stp)
Binnen dit online leerpad lichten we eerst een aantal belangrijke concepten toe zoals het verschil tussen technologieverrijkte instructie, blended leren en hybride leeromgevingen. Ook het verhogen van motivatie in dergelijke leeromgevingen komt aan bod.
In het tweede deel staat het selecteren van educatieve tools centraal. Terwijl je kennis maakt met theoretische inzichten die helpen om onderwijstechnologische keuzes te maken, leer je al enkele educatieve tools kennen.
Om af te sluiten, bespreken we uitgebreid vijf educatieve tools. Deze zijn telkens gelinkt aan de motivatietheorie en aan een didactische bouwsteen.
e-learning module: Digitaal gepersonaliseerd leren (2 stp)
Dit online leerpad reikt je handvatten aan om kritisch en realistisch gebruik te maken van applicaties voor ‘Digitaal Gepersonaliseerd Leren’ (DPL).
Na een grondige begripsdefinitie worden mogelijke categorisaties van DPL-tools overlopen met veel aandacht voor de aspecten van effectiviteit en de rol van de leerkracht bij het gebruik ervan. Je krijgt een brede theoretische basis mee en maakt kennis met enkele concrete DPL-tools. De uitdagingen bij implementatie -van privacy en regelgeving tot datageletterdheid en leerkrachtprofessionalisering- worden uitgebreid belicht zodat je ze kan meenemen wanneer jij of je schoolteam het gebruik van DPL-tools overwegen.
Semester 2
e-learning module: Digitale evaluatie en feedback: ontdek een spectrum aan mogelijkheden (2 stp)
Dit leerpad is uitgewerkt om je te laten kennismaken met verschillende mogelijkheden van digitale evaluatie en feedback. Het doel is dat je als deelnemer op het einde van het leerpad in staat bent om weloverwogen beslissingen te nemen over digitale evaluatie en feedback en de tools die je hiervoor kan gebruiken.
Het leerpad is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel worden een aantal belangrijke concepten met betrekking tot evaluatie en feedback toegelicht. Zo wordt het verschil tussen formatieve en summatieve evaluatie, feedup, feedback en feedforward besproken. In het tweede deel van dit leerpad staat de meerwaarde van het gebruik van technologie centraal. Terwijl je kennis maakt met de kansen die ontstaan door het gebruik van technologie voor het beoordelen van lerenden, leer je ook enkele interessante educatieve tools kennen. In het laatste deel van dit leerpad worden er nog een aantal educatieve tools uitgebreid besproken en gelinkt aan de eerder besproken inzichten.
Speerpunten van de opleiding:
Een online leergemeenschap
In deze opleiding is het mogelijk om elkaar te ontmoeten in een online leergemeenschap om leermateriaal of digitale omgevingen te ontwerpen die een meerwaarde zijn voor jouw eigen onderwijscontext.
Praktijkgericht
De opleiding sluit aan bij jouw eigen onderwijspraktijk met een focus op een activerende en persoonlijke aanpak van het leerproces.
Zo zijn doorheen de leerpaden interactieve elementen opgenomen.
Wetenschappelijk onderbouwd
Onderzoeksactiviteiten van de betrokken hoger onderwijsinstellingen en referentiekaders voor competenties van leraren vormen de basis van de leerinhoud. We verwachten een kritische en onderzoekende houding ten opzichte van actuele ontwikkelingen met betrekking tot digitale didactiek.
Mogelijkheid tot verwerven van een microcredential
Bij elke e-learning module hoort een afsluitende opdracht. Bij een positieve beoordeling ontvangt de deelnemer een officieel getuigschrift onder de vorm van een microcredential ter waarde van 2 studiepunten voor elke module, uitgereikt vanuit VIVES en KULeuven.
Deze permanente vorming in de digitale didactiek ondersteunt opleiders, leraren en onderwijsondersteuners bij het duurzaam, doordacht en doelgericht inzetten van educatieve technologie voor het versterken van de verschillende didactische functies in de leeromgeving.
Met actuele, onderbouwde inzichten leer je een krachtige leeromgeving ontwerpen met educatieve technologie.
“Educatieve technologie is niet meer weg te denken uit onderwijs maar ik heb onvoldoende kennis om op een zelfzekere manier educatieve technologie te implementeren”
“Ik wil me verdiepen in educatieve technologie om sterker in de klas en school te staan.”
“Ik wil mee bouwen aan een doeltreffend ICT-beleid op school.”
“De digitale revolutie in onderwijs heeft zich ingezet. Ik wil leren hoe ik op een doelgerichte manier technologie zoals AI kan inzetten in mijn lespraktijk”
Je hebt een educatieve basisopleiding.
Wil je voor afzonderlijke e-learning modules inschrijven, dan verwijzen we naar de afzonderlijke webpagina's per e-learning module om in te schrijven:
- Krachtige leeractiviteiten met educatieve technologie: LINK
- Digitaal gepersonaliseerd leren: LINK
- Digitale evaluatie en feedback: LINK
MEER INFO
Coördinator opleiding
Ruth Boelens: Ruth.boelens@vives.be
Voor KU Leuven
Fien Depaepe: Fien.depaepe@kuleuven.be
Krachtige leeromgevingen met educatieve technologie
Digitaal gepersonaliseerd leren
Digitale evaluatie en feedback
Waarom kiezen voor een opleiding ‘Digitale didactiek’ bij VIVES Continue
Eekhout Academy
Uniek samenwerkingsverband voor opleiding, vorming en training geënt op de behoeften van scholen. Partnerschap tussen KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en hogeschool VIVES.
Verdiepend
Via deze opleiding verdiep je je in een specialisatie binnen je vakdomein. Komt tegemoet aan wie als specialist actueel wil blijven of zich nog dieper wil bekwamen.
Flexibiliteit
Deze opleiding heeft een hoge mate van flexibiliteit om te volgen. Je volgt les op je eigen tempo. De lessen zijn volledig of deels online of in zelfstudie. Ontdek de modaliteiten van deze opleiding via de tab Praktische informatie.
KU Leuven Campus Kulak
Deze opleiding is een samenwerking tussen VIVES en KU Leuven Campus Kulak.