Skip to content

Onderwijsforum

Het VIVES Onderwijs Forum ‘25 wil Vlaamse onderwijsprofessionals helpen connecteren, innoveren en reflecteren. Hoe? Met een gloednieuw jaarlijks forum voor actuele onderwijstopics én de nieuwste onderwijsinnovaties.

  • Xaverianenstraat 10, Brugge
  • 3u
  • 300 plaatsen

25 EUR(Vrij van BTW)


Inschrijven voor dit Onderwijsforum gebeurt via Eekhoutacademy: inschrijvingslink 

Het VIVES Onderwijs Forum ‘25 wil Vlaamse onderwijsprofessionals helpen connecteren, innoveren en reflecteren. Hoe? Met een gloednieuw jaarlijks forum voor actuele onderwijstopics én de nieuwste onderwijsinnovaties.

Hogeschool VIVES speelt op het OnderwijsForum’25 in op actuele pijnpunten en hete hangijzers binnen het onderwijslandschap. Onze keynote scherpt je helikopterblik aan en laat je reflecteren over ‘goed onderwijs’. Drie panelgesprekken zwengelen daarna het debat aan over actuele topics: de nieuwste innovaties binnen het taalonderwijs, digitale energie-educatie voor de lagere school – met (in primeur!) de EDUbox Energie – en hoe ga je om met gedragsproblemen en agressie bij jongeren. 

PROGRAMMA
17.30-18.00 ontvangst met broodjes
18.00-18.40  plenaire sessie
18.50- 20.15 panelgesprekken
20.15-21.30 netwerkreceptie

Na de plenaire sessie is er tijd voor panelgesprekken. In deze panelgesprekken gaan onze VIVES-docenten en -onderwijsonderzoekers het debat aan met externe experten en onderwijsprofessionals uit het werkveld. Ze breken daarbij visies open, dagen uit en inspireren.

PLENAIRE SESSIE
Wat is goed onderwijs?

Actuele debatten over goed onderwijs verzanden vaak in een spanningsveld tussen twee visies: onderwijs moet leiden tot meetbare leerresultaten of onderwijs moet passie en verwondering stimuleren. Maar waar draait goed onderwijs nu écht om? Prestaties en excelleren in vakken als Nederlands en wiskunde? Of de leerling en zijn persoonlijke motivatie en welbevinden?

Remko Meys stelt een  derde benadering voor. Deze omarmt zowel leerrendement als welbevinden  en voegt daar een derde pijler aan toe. Stel je voor dat we leerlingen ondersteunenom veel en diepgaand kennis op te doen, waarbij we aandacht hebben voor de individuele noden van de leerling en we uiteindelijk streven naar een verantwoordelijkheidszin van de leerling  voor de wereld. Dit kan leiden tot krachtige inzichten en een blijvende impact op hun leven. Onderwijs vormt kinderen zo niet alleen als leerling, maar ook als mens in een complexe samenleving.

Keynote: Remko Meys – Assistent vakgroep sociale agogiek en pedagogiek UGent

PANELGESPREKKEN

Wanneer je inschrijft via de link hierboven, kom je terecht op de inschrijfpagina van Eekhout Academy en kan je een keuze maken uit:

1. Taalkrachtig onderwijs 
innovaties voor het taalonderwijs van morgen

Bouw mee aan de toekomst van taal in het onderwijs! De taalvaardigheid van onze kleuters, kinderen en scholieren staat onder hoge druk. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen onder meer moeite hebben met begrijpend lezen, woordenschat en functioneel schrijven. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun schoolprestaties, maar ook voor hun toekomst, want taal is een sleutel tot succes.

Via onderzoek en publicaties bieden de taaldocenten en -onderzoekers van Hogeschool VIVES antwoorden op de actuele uitdagingen binnen het taaldebat. Tijdens dit debat toetsen ze hun onderzoeksresultaten en innoverende lesmethodes kritisch af bij externe taalspecialisten en taalprofessionals uit het werkveld. 

Het panel schetst een leerlijn van kleuter over lager tot secundair onderwijs, op basis van zeven taaldidactische principes, en illustreert die met concrete voorbeelden die het lesgebeuren kunnen verrijken.

Panelleden: 
Matthias Lefebvre – VIVES-docent en medeauteur Boordevol Taal (kleuteronderwijs)
Lien Vanopstal – VIVES docent en onderzoeker Professional Teaching (lager onderwijs)
Liesbeth Ghesquière - VIVES docent, onderzoeker Professional Teaching en medeauteur Voluit Taal (secundair onderwijs)
Mariet Schiepers – directeur Centrum Taalonderwijs (CTO) KU Leuven
Anna Eggermont – begeleider jongste kleuters, Ervaringsgerichte projectschool Serafijn
Ann Muylle - coördinator anderstalige nieuwkomers Scholengroep Sint-Rembert

2. Lancering EDUbox Energie lager onderwijs
digitaal leerpad met aandacht voor formatief handelen

Hogeschool VIVES lanceert de allereerste EDUbox voor lager onderwijs, i.s.m. VRT. Dit digitale leerpad voor kinderen van de tweede en derde graad lager onderwijs informeert leerlingen over het maatschappelijke thema duurzame energie. Het gratis digitaal lesmateriaal legt de actualiteit bloot op maat van de leefwereld van kinderen. Ze worden ondergedompeld in de wereld van zonne-energie en gaan zelfstandig aan de slag met video’s, opdrachten en interactieve tools en modules.

Dit innoverende leerpad is ontwikkeld met grote aandacht voor technologie-ondersteund formatief handelen. Door de didactiek van STEM-onderwijs te verbinden met de fasen van formatief handelen stimuleert de EDUbox vaardigheden als analyseren, voorspellen en slim kiezen. 

Panelleden:
Stephanie Vervaet - VIVES-docent en onderzoeker Professional Teaching
Stijn Coussement - VIVES-docent en onderzoeker Professional Teaching
Pieter Boussemaere - VIVES-docent en klimaatspecialist ‘Eerste Hulp bij Klimaatverwarring’

3. Help! Ze zijn zo lastig
Omgaan met agressie en gedragsproblemen 

Het zijn geen gemakkelijke tijden in het onderwijslandschap. Terwijl we via de media, de politiek en statistieken horen dat het onderwijsniveau ons zorgen baart, worstelen veel scholen met het gedrag van hun leerlingen. Begrenzen, gedragsverandering, zinvol straffen, time-out, schorsing, ouderlijke verantwoordelijkheid… blijven hot topics.

Is het evenwicht tussen begrenzen en zorg dragen zoek in het onderwijs? Dreigen we in deze verharding de connectie te verliezen met onze kwetsbaarste leerlingen? Is er vooral nood aan herstel van orde, in de klas en aan de schoolpoort? Of moeten we eerder zoeken naar een evenwicht tussen zorg dragen en begrenzen?

Panelleden:
Geert Taghon – VIVES-docent en auteur van SKUNK
Amélie Fauquant – VIVES-docent (secundair onderwijs en banaba zorgverbredeing en remediërend leren) en onderzoeker inclusive learning
Michaël Minne – agressiecoach Styrka (BuSO type 3 en 9)
Heidi Vierstraete - directeur Sint-Andreas humaniora Brugge 

 

Iedereen die als onderwijsprofessional betrokken is bij het klas- en schoolgebeuren in kleuter- lager en secundair onderwijs.

connecteer en reflecteer over actuele onderwijstopics en de nieuwste onderwijsinnovaties

Geen voorkennis vereist

WANNEER: dinsdag 13 mei van 17.30 tot 21.30 uur
WIE: onderwijsprofessionals kleuter-, lager en secundair onderwijs
WAAR: VIVES campus Brugge, Xaverianenstraat 10
PRIJS: 25 euro (incl. goodiebag met boek en verrassing) 

INSCHRIJVEN: via Eekhout Academy

18.00-18.40: Plenaire sessie: Wat is goed onderwijs?

Remko Meys

18.50-20.15: Panelgesprekken

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Onderwijsforum’ bij VIVES Continue

Kruisbestuiving

Expertise uit verschillende werkvelden wordt gecombineerd.

Eekhout Academy

Uniek samenwerkingsverband voor opleiding, vorming en training geënt op de behoeften van scholen. Partnerschap tussen KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en hogeschool VIVES.

Jaarlijks

Dit is een jaarlijks terugkerend navormingsinitiatief met grote netwerkwaarde.

Verdiepend

Via deze opleiding verdiep je je in een specialisatie binnen je vakdomein. Komt tegemoet aan wie als specialist actueel wil blijven of zich nog dieper wil bekwamen.

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be