Skip to content

Postgraduaat accountancy

2.450 EUR
(Vrij van BTW)
Dienstverlener voor de KMO-portefeuille

Word specialist in accountancy (en behaal vrijstellingen ITAA)!

(Modulair inschrijven voor deze opleiding is mogelijk)


Deze opleiding Accountancy duurt twee jaar. Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de opleiding Fiscaliteit en geeft je een basisvorming met de focus op fiscale thema’s zoals personen- en vennootschapsbelasting, BTW, fiscale procedure en andere fiscale topics. Het tweede jaar is een specialisatiejaar waarbij we dieper ingaan op accountancy thema’s en ligt de focus op heel wat boekhoudkundige vakken. We sluiten het 2e jaar af met een aantal gemeenschappelijke vakken zoals vennootschaps- en verenigingsrecht, deontologie en kantoororganisatie.

Dit postgraduaat is erkend door het ITAA voor stagiairs-accountants en -belastingconsulenten. Dit betekent dat je na het succesvol beëindigen van de postgraduaten vrijstellingen krijgt voor de tussentijdse proeven tijdens de stage én voor het schriftelijk bekwaamheidsexamen (behalve deontologie, beroepsnormen en anti-witwaswetgeving). Je wordt ook grondig voorbereid op het mondeling bekwaamheidsexamen.

De opleiding is ook erkend in kader van permanente vorming voor reeds gecertificeerde accountants, fiscalisten of advocaten. Het docentenkorps bestaat immers uit gereputeerde beroepsbeoefenaars met een sterke graad van specialisatie (o.a. fiscale ambtenaren, advocaten, accountants, bedrijfsrevisoren en notarissen), die elk vanuit hun eigen invalshoek de materie benaderen.

De combinatie van theorie die via case studies telkens wordt toegepast op de praktijk, maakt deze opleiding ook relevant voor mensen die reeds in de praktijk staan en nood hebben aan opfrissing van of verdieping in bepaalde materie. In het eerste jaar wordt gestreefd naar een algemene invulling van de fiscale materie. Er wordt daarbij bewust gekozen voor een thematische indeling in combinatie met praktische case studies via dewelke linken worden gelegd naar andere opleidingsonderdelen. Op die manier wordt de inhoudelijke volledigheid van elk onderdeel gewaarborgd en tegelijkertijd de link gelegd naar de praktijk.

Deze opleiding houdt bewust rekening met onze missie als opleidingsinstelling en de verschillende principes die de grondvesten vormen van de programmasamenstelling:

 • Een grondige theoretische kennis is prioritair.
 • Het doceren gebeurt in een sfeer van combativiteit en weerbaarheid, met respect voor het rechtskader, zowel voor de belastingplichtige als voor de administratie.
 • De opleiding beoogt een onmiddellijke toepassing in de praktijk.
 • De thema’s wordt multidisciplinair benaderd.
 • De formule van deze opleiding creëert een actieve participatie van deelnemers en docenten. Het aantal deelnemers houden we bewust beperkt. Dit bevordert de permanente dialoog.

Het inschrijvingsgeld is inclusief digitaal lesmateriaal, handboeken en catering. Er zijn geen bijkomende kosten.

Praktische informatie

De lessen vinden plaats op donderdag van 18u tot 21u15 en zaterdag van 9u tot 12u15 (niet in schoolvakanties). In april verschijnt het lesrooster voor volgend academiejaar.

De meeste lessen kunnen hybride (zowel online via live streaming als op campus) gevolgd worden. Een gedeelte van de opleiding betreft zelfstandige studie. Er worden geen lesopnames voorzien.

 • Bachelors en masters die dagelijks met boekhouding, audit en fiscaliteit in contact komen
 • Stagiair-accountants en stagiair-belastingconsulenten die een certificering voor ogen hebben (met mogelijke vrijstellingen bij het ITAA)
 • Accountants en belastingconsulenten die hun kennis willen opfrissen of verdiepen (evt. in kader van permanente vorming bij ITAA)
 • Bestuurders, zaakvoerders, kaderleden van ondernemingen en van financiële instellingen
 • Juristen
 • Behaal een postgraduaat Accountancy
 • Word een ethisch verantwoorde accountant met geavanceerde kennis, klaar voor praktische toepassing en certificering in een dynamisch financieel landschap

Basiskennis van boekhoudprincipes, financiële concepten en bedrijfseconomie is een must.

Vennootschapsbelasting 1

7 credits

Algemene beginselen van fiscaal recht

3 credits

Personenbelasting 1

8 credits

Belasting toegevoegde waarde 1

5 credits

Fiscale procedure

3 credits

Overige fiscale topics 1

3 credits

Case study accountancy voor accountants en belastingadviseurs

3 credits

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat accountancy’ bij VIVES Continue

Erkende bijscholing accountancy & fiscaliteit

Goedgekeurd door het ITAA. Wij laden je opleidingsuren voor jou op in het ITAA-portaal indien je ons je ITAA-nummer doorgeeft bij inschrijving.

Docenten uit bedrijfsleven

Onze docenten zijn professionals uit het bedrijfsleven die je de bouwstenen aanreiken voor een succesvolle carrière. Ze delen niet alleen hun kennis, maar leren je ook de praktijk van binnenuit kennen. Zo helpen zij bij het verder ontplooien van je vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk.

Combineerbaar met voltijds werk

De lessen zijn 's avonds of op zaterdagochtend. Of (deels) online. We maken de combinatie studeren en werk voor jou mogelijk. Ons team staat garant voor een uitstekende service, flexibiliteit en persoonlijke aanpak.

Verdiepend

Via deze opleiding verdiep je je in een specialisatie binnen je vakdomein. Komt tegemoet aan wie als specialist actueel wil blijven of zich nog dieper wil bekwamen.

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be