Postgraduaat AI translator
Leer hoe je de kloof tussen business en AI overbrugt en slimme, ethische en strategische AI-toepassingen in je bedrijf implementeert.
- Xaverianenstraat 4, Brugge
- 30 credits
- 117u
2.850 EUR(Vrij van BTW)
- Xaverianenstraat 4, Brugge
- 30 credits
- 117u
3.150 EUR(Vrij van BTW)
De brug tussen business en AI: Wil jij de sleutelrol spelen in de vertaalslag tussen bedrijfsuitdagingen en AI-oplossingen? Wil je innovatie binnen jouw organisatie versnellen zonder de menselijke, ethische en juridische aspecten uit het oog te verliezen?
Het Postgraduaat AI Translator biedt jou een unieke combinatie van brede kennis, diepgaande inzichten en direct toepasbare vaardigheden. Je hoeft geen technische expert te zijn: deze opleiding is speciaal ontworpen voor professionals die strategisch willen meedenken over AI en de impact ervan op hun organisatie.
Wat maakt deze opleiding uniek?
- Breed en diepgaand: Je krijgt een stevige basis in AI zonder te verdrinken in code. Je leert AI begrijpen, strategisch inzetten en vertalen naar concrete businessoplossingen.
- Hands-on en praktijkgericht: Theorie wordt meteen omgezet in actie dankzij interactieve workshops en real-life cases.
- Jouw AI-use case, professioneel begeleid: Je werkt aan een eigen AI use case met persoonlijke coaching van AI-experts. Dit zorgt voor een hoge return on investment en een directe meerwaarde voor jouw bedrijf!
- Geen examens, wél impact: Je bewijst je expertise door een praktijkcase uit te werken, met begeleiding van topcoaches uit het werkveld.
- Toekomstbestendig en compliant: Je leert hoe AI binnen jouw organisatie verantwoord kan worden geïmplementeerd, rekening houdend met ethiek, wetgeving en de EU AI Act.
- Direct inzetbaar: Na deze opleiding ben jij de drijvende kracht achter AI binnen je bedrijf en help je innovatie versnellen.
Met deze opleiding word je niet alleen een AI-ambassadeur, maar ook een strategische bruggenbouwer die AI écht op de kaart zet binnen jouw organisatie door stakeholders uit business, IT, regelgeving en gegevensbescherming samen te brengen.
Klaar om de AI-transformatie te leiden? Schrijf je nu in en maak het verschil!
Een aantal lessen gaan door samen met de cursisten Digital Business Analyst.
Dit postgraduaat richt zich tot mensen die reeds in het werkveld staan:
- Managers of professionals die AI-strategieën willen integreren in hun organisatie en de potentie van (generatieve) AI willen benutten om bedrijfsprocessen en producten te optimaliseren.
- Projectmanagers die AI-projecten willen begeleiden en coördineren.
- IT-professionals die de brug willen slaan tussen technologie en bedrijfsbehoeften, en AI willen inzetten om processen te verbeteren en innovatie te stimuleren.
- Consultants en adviseurs die bedrijven willen ondersteunen bij het implementeren van AI-oplossingen.
- Professionals uit juridische, ethische en data governance-rollen die AI-compliance willen begrijpen en beheren.
- Behaal een postgraduaat AI translator en specialiseer je in AI-strategie.
- Verwerf inzicht in AI-systemen en het juridisch-ethisch kader.
- Leer AI-oplossingen evalueren op haalbaarheid, rendabiliteit en impact.
- Vertaal AI naar de bedrijfscontext en verbind stakeholders.
- Ontwikkel AI-use cases met aandacht voor menselijkheid en compliance.
- Adviseer en begeleid strategisch AI-projecten binnen je organisatie
Geen specifieke voorkennis vereist
- De lessen vinden plaats op dinsdag van 18.00 u. tot 21.15 u. en zaterdag van 9.00 u tot 12.15 u. (niet tijdens schoolvakanties).
- Er is een pauzehoek met frisdrank en koffie ter beschikking op de campus. Je kan op dinsdagavond ook een broodje krijgen (inbegrepen).
- De meeste lessen kunnen hybride (zowel online via MS Teams als op campus) gevolgd worden, tenzij anders vermeld in het uurrooster. We rekenen op voldoende aanwezigheid op campus, opdat het lesgebeuren voldoende interactief blijft. We verwachten daarom dat elke cursist (die op een redelijke afstand van de campus woont) minimum de helft van de lessen op campus volgt. Er worden geen lesopnames voorzien.
- We verwelkomen je uiteraard graag op een infodag voor meer informatie! (data zie deze link)
AI in business
Mieke De Ketelaere, Ferdinand Casier, Tine Van Dyck, Véronique Van Vlasselaer
6 credits
Deep Dive in data and AI
Peter Depypere, Véronique Van Vlasselaer
8 credits
Architecture - Design - Building
Christian Gijsels
3 credits
Project management
Frey Oosterlinck
3 credits
The human factor
Jan De Bruyne, Rob Heyman, Ferdinand Casier
4 credits
AI exploration
Dietrich Heiser, Ward Coessens, Matthias Feys
3 credits
Building an ethical AI use case
3 credits
AI in business
Mieke De Ketelaere, Ward Coessens, Tine Van Dyck, Véronique Van Vlasselaer, Ferdinand Casier
6 credits
Deep Dive in data and AI
Peter Depypere, Véronique Van Vlasselaer
6 credits
Architecture - Design - Building
Christian Gijsels
5 credits
The human factor
Cedric De Koker, Rob Heyman, Ferdinand Casier
4 credits
AI exploration
Dietrich Heiser, Ward Coessens
6 credits
Building an ethical AI use case
3 credits
Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat AI translator’ bij VIVES Continue
Kleine lesgroep
We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.
Docenten uit bedrijfsleven
Onze docenten zijn professionals uit het bedrijfsleven die je de bouwstenen aanreiken voor een succesvolle carrière. Ze delen niet alleen hun kennis, maar leren je ook de praktijk van binnenuit kennen. Zo helpen zij bij het verder ontplooien van je vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk.
Breed doelpubliek
Deze opleiding is erg toegankelijk. Vergt geen specifieke voorkennis van de materie. Mix van deelnemers uit diverse disciplines zorgt voor andere en boeiende perspectieven.
Combineerbaar met voltijds werk
De lessen zijn 's avonds of op zaterdagochtend. Of (deels) online. We maken de combinatie studeren en werk voor jou mogelijk. Ons team staat garant voor een uitstekende service, flexibiliteit en persoonlijke aanpak.
Het succesverhaal van Andy Scherpenberg, Senior solutions architect
“Deze nieuwe revolutie boeit me sterk en deze brede opleiding was waardevol als deel van een voortdurend leerproces.”
Het postgraduaat AI translator belicht vele aspecten van het AI landschap. Artificiële intelligentie manifesteert zich in alle aspecten van de samenleving. Het gaat zeker niet enkel over het technologische luik - de IT, hoe worden modellen getraind - maar ook over de ethische en legale aspecten, de strategie en operationalisering. Hoe breng je AI in een bedrijf binnen? Hoe evalueer je de waarde ervan? Hoe zorg je dat het conform de regels en de ethische regels van het bedrijf functioneert?

Ontdek ook deze andere opleidingen in Business analyses & intelligence

Meer keuze?
Bezoek Continue.be
Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
AI in business
In dit opleidingsonderdeel krijg je een breed overzicht van AI en zijn toepassingen. Je leert over de verschillende AI-programma's en begrijpt hoe strategisch basisonderzoek over AI in zijn werk gaat. Daarnaast krijg je een overzicht van AI initiatieven en AI steunmaatregelen in Vlaanderen, België en Europa. Je zult kennismaken met diverse AI-bedrijven in België en hun rol in het bedrijfsleven.
Verder leer je hoe je de behoeften van een bedrijf kunt vertalen naar AI-termen. Je kan de link leggen tussen bedrijfsstrategieën, doelstellingen en AI-use cases. Je kan een relevante use case voor jouw bedrijf bedenken, en stap voor stap de waarde en financiële haalbaarheid ervan in kaart brengen met behulp van het AI Canvas.
Je kan inschatten in welke mate je bedrijf klaar is om AI te implementeren. En, indien dit niet het geval is, hoe de kloof kan gedicht worden. Tot slot leer je wat het belang, de taken en de vereiste vaardigheden van een AI Translator in een bedrijf zijn.
Onderwijsleeractiviteiten
Introductie in AI
De gepersonaliseerde reclamefolder van de supermarkt met aanbiedingen ‘speciaal voor jou’? AI. De voorgestelde liedjes op Spotify? AI. De zelfregelende verkeerslichten op de hoek van je straat? AI. Het valt niet te ontkennen. Artificiële intelligentie dringt aan een duizelingwekkende snelheid onze realiteit binnen. Ze duikt niet alleen op in jouw dagelijkse leven, maar ook in de verschillende bedrijfssectoren. Dit roept veel vragen op. Wat kan AI allemaal? Wat nog niet? En in hoeverre is AI écht intelligent en een meerwaarde voor onze manier van leven? Citaat uit Mens versus machine - Mieke De Ketelaere
Tijdens deze introductie overlopen we de opleiding, krijg je alle nodige praktische informatie en doen we een kennismakingsronde. Daarna neemt Mieke De Ketelaere, AI-experte en ambassadeur van het postgraduaat AI-translator, ons mee in de wondere wereld van AI.
Over de docent
Geertrui Mieke De Ketelaere is Adjunct Professor at Vlerick Business School. She holds a master degree in civil and industrial engineering and specialised in robotics and artificial intelligence during her studies. Over the last 30 years, she has worked for several multinationals on all aspects of data and analytics (IBM, Microsoft, SAP, SAS, etc). From a business consulting point of view, she is specialised in defining the AI business canvas, from potential value to predefined risks. With her understanding of the hindsight, insight and foresight of AI technologies, she also frequently acts as an expert and coach behind the scenes. In her public presentations and recent book, Mieke puts the focus on the demystification of the hype around AI. The State Secretary of Digitalisation, Mathieu Michel, appointed Mieke as "Digital Mind" in 2020. In 2024, Mieke was appointed "IT Person of 2024" in Belgium. Today, Mieke continues to share her vision on the future of AI as speaker on international radio, television and conferences.
AI landscape in Belgium
Je krijgt een overzicht van de verschillende regionale AI programma’s met een belangrijke focus op het Vlaams AI impulsprogramma. Aan de hand van verschillende PoC’s (Proof of concept) worden de ‘Grand Challenges’ van het strategisch basisonderzoek toegelicht. Tevens komen de verschillende initiatieven in Vlaanderen om de adoptie van AI te bevorderen aan bod, alsook de diverse steunmaatregelen van VLAIO om bedrijven in hun AI projecten te ondersteunen. We lichten ook een aantal initiatieven van het impulsprogramma rond opleidingen toe. Naast het Vlaams AI impulsprogramma komen ook de Waalse en Brusselse programma’s kort aan bod. De Europese context wordt in het kader van de komende “European Digital Innovation Hubs” toegelicht.
Het tweede deel van deze sessie wordt toegewijd aan de Vlaamse en Belgische AI bedrijven. Op het internet is zoveel informatie te vinden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Aan de hand van een duidelijke segmentatie en referenties krijg je een beter beeld van de expertise die deze bedrijven aanbieden.
Over de docent
Ferdinand Casier is Business Group Leader Digital Industries bij Agoria, een werkgeversorganisatie die de weg baant voor alle technologie-geïnspireerde bedrijven in België bij de ontwikkeling en toepassing van technologische innovaties.
How to detect and translate a business need in AI terms
Waarom AI? Welke waarde kan AI brengen voor een organisatie? In deze sessies leer je de link leggen met de bedrijfsstrategie en -doelstellingen, wat relevante waarde hefbomen zijn en hoe de juiste cases te identificeren en prioriteren.
Startend vanuit de waardeketen en strategie van een organisatie leer je de relevante use cases te identificeren. Als volgende stap ga je dan de value case voor een specifieke use case creëren:
- Waarom zou een bedrijf moeten veranderen?
- Hoe kan de use case daarin helpen?
- Welke bedrijfsverandering zal de AI use case mogelijk maken en wat zijn voordelen hiervan?
- Hoe kunnen we de juiste use case selecteren op basis van de waarde en de haalbaarheid?
Daarna bekijken we het grotere plaatje en brengen we alles samen tot een overkoepelend verhaal: de strategie, algemene voordelen van de use case(s), de weg naar de waarde en de financiële business case.
Over de docent
Tine Van Dyck leidt zowel het Value Advisory als het Digital Core Solution Advisory team bij SAP BeLux. Deze teams hebben als doel organisaties te helpen in hun digitale transformatie, met een focus op de business waarde die data, AI en SAP technologie hierin kunnen brengen.
AI canvas and tools
In deze sessies wordt een AI canvas toegelicht in de praktijk. Dit canvas vereist dat je de use case in detail uitwerkt. Het canvas zal je ofwel doen inzien dat het een slecht idee is, ofwel je motiveren om je idee verder uit te werken. Aan het einde van de sessie ben je in staat om nieuwe AI use Cases voor jouw uitdagingen te verkennen en te beslissen of ze de moeite waard zijn om na te streven.
Er is eveneens ruimte om vragen te stellen over jouw AI use case.
Over de docent
Véronique Van Vlasselaer - Analytics & AI Lead Southwest and Eastern Europe bij het technologiebedrijf SAS.
AI readiness
Elke organisatie is verschillend en niet elke organisatie is klaar om meteen van start te gaan met AI oplossingen. Om succesvol gebruik te maken van AI en op een continuë, consistente manier waarde te realiseren, zijn er naast technologie een aantal andere aspecten waar een bedrijf aandacht aan moet schenken. Een evaluatie van de huidige readiness van een organisatie is nodig om te kijken of deze klaar is om met AI aan de slag te gaan.
In deze sessie bekijken we de belangrijkste dimensies die noodzakelijk zijn om succesvol te zijn met AI.
- De analytics maturiteit van een organisatie: wat is de huidige situatie en waar moeten ze naartoe?
- Hoe de kloof te dichten - Mensen, Processen, Technologie & Data
Over de docent
Tine Van Dyck leidt zowel het Value Advisory als het Digital Core Solution Advisory team bij SAP BeLux. Deze teams hebben als doel organisaties te helpen in hun digitale transformatie, met een focus op de business waarde die data, AI en SAP technologie hierin kunnen brengen.
Facilitation techniques
Een van de taken van een AI vertaler is het begeleiden van (groepen) mensen in de ontdekking van wat AI kan betekenen voor hun organisatie en welke de relevante use cases zijn. Het kunnen faciliteren van brainstormsessies en workshops om de juiste cases te identificeren en prioriteren is hierin een belangrijke skill. In deze sessie leer je hoe je zo’n brainstorm aanpakt en gaan we in op een aantal facilitatietechnieken die nodig zijn om deze tot een goed einde te brengen.
Over de docent
Tine Van Dyck leidt zowel het Value Advisory als het Digital Core Solution Advisory team bij SAP BeLux. Deze teams hebben als doel organisaties te helpen in hun digitale transformatie, met een focus op de business waarde die data, AI en SAP technologie hierin kunnen brengen.
Deep Dive in data and AI
In dit opleidingsonderdeel leer je essentiële concepten en technologieën voor effectief beheer, analyse en gebruik van data in organisaties. Je krijgt inzicht in verschillende databasetypes, relationele databaseconcepten en het ontwerpen van gegevensmodellen.
Daarnaast verken je data-analyse, inclusief beschrijvende statistiek, hypothesetesten en data modellering, met een focus op het toepassen van artificiële intelligentie en machine learning.
Je begrijpt het belang van een breed gedragen besluitvorming over IT en databeheer in een bedrijf en leert over datakwaliteit, -opslag, -beveiliging en -architectuur.
Ten slotte krijg je inzicht in operationele aspecten van AI en machine learning, welke waarde maar ook welke valkuilen AI voor een bedrijf met zich mee brengen.
Onderwijsleeractiviteiten
Data engineering
Data-architectuur is een heel belangrijk onderdeel van de enterprise-architectuur en geeft een overzicht van de aanwezige en benodigde gegevens in een organisatie. Door een analyse van de informatiebehoeften van een organisatie wordt data met behulp van diverse modellen en technieken weergegeven.
In dit onderdeel krijg je een overzicht van:
- de types databases: relational & non-relationele databases
- algemene relationele databases concepten: tabel, relaties, keys, datatypes
- data- of gegevensmodel: begrippen van een relationeel database ontwerp zoals dependencies, constraints, data integriteit (oa referentiële integriteit) en normalisatie – normaalvormen;
We maken ook de vergelijking tussen verschillende informatiewerelden en de impact op het design van de database. We bespreken operationele systemen vs data warehouses vs data lakes en bekijken hoe een data warehouse wordt opgebouwd vanuit database oogpunt. We bespreken hoe we in moderne tijden kunnen omgaan met nieuwe soorten data (realtime, ongestructureerd) in een data lake.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
Data science
De klemtoon in deze module ligt op het vertalen van data in kennis. Na het introduceren van enkele belangrijke concepten worden aan de hand van enkele real-life use cases de verschillende data analyse componenten, van beschrijvende statistiek, hypothese testen tot data modellering onder de loep genomen. Data Science, artificial intelligence en andere hedendaagse topics komen aan bod om je maximaal voor te bereiden op het digitale data-driven tijdperk.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
Data governance
Er is een snel groeiende behoefte aan verantwoording van besluitvorming rondom IT, wat relevant is voor alle belanghebbenden. Traditioneel worden alle IT beslissingen door het bestuur gedelegeerd naar de IT professionals. Dit heeft als gevolg dat de genomen beslissingen niet altijd in het voordeel zijn van alle belanghebbenden. Het doel van IT governance is om iedereen systematisch in het IT besluitvormingsproces te betrekken. Het zorgt voor een transparant raamwerk van besluitvorming en verantwoordelijkheid in een organisatie, om het gewenste resultaat met IT te realiseren.
Consistente data en processen over de organisatie heen zijn een noodzakelijke voorwaarde voor betere en transparantere beslissingen. Centrale controlemechanismen beperken de kost van data management in een tijdperk van exploderende hoeveelheden data, en maken ook een betere beveiliging van data mogelijk.
Je leert meer over het DAMA-wiel, wat de fundamenten zijn van een efficiënte data governance, en welke rollen en verantwoordelijkheden er bestaan.
We overlopen de belangrijkste onderdelen van data governance en staan stil bij de praktische aspecten hiervan:
- Data quality
- Data storage & operations
- Data security
- Data architecture
- Data modeling & design
- Reference and Master data
- Data Warehousing & Business Intelligence
- Metadata
- Document & Content Management
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
AI and machine learning
Artificiële Intelligentie (AI) is de grootste uitvinding ooit en is de wereld ingrijpend aan het veranderen. Hoog tijd om te begrijpen waarom. AI en meer bepaald Machine Learning (ML), laat computers toe om patronen te zoeken in data. Dingen die mensen niet zien of waar wij gewoon heel lang over doen. Dit is niets nieuws. Dat soort statistische modellen bestaat al tientallen jaren. Maar vandaag is er data bij de vleet en zijn computers voldoende snel en goedkoper geworden om dergelijke berekeningen te doen. In deze deep dive komen verschillende aspecten van AI aan bod.
Gaining insights
We starten met een algemene inleiding en introductie tot de wereld van AI. Na enkele teasers, van de Self-driving car tot de minder bekende toepassingen, gaan we dieper in op de geschiedenis en de toekomst van AI. Na het introduceren en definiëren van belangrijke begrippen ontwikkelen we een procesmodel dat gebruikt kan worden bij het implementeren van AI of ML projecten binnen jouw organisatie.
Data is onmiskenbaar één van de belangrijkste voorwaarden en drivers voor AI. We behandelen uitvoerig hoe digitalisatie en digitale transformatie de bron is voor het genereren en beschikbaar stellen van data. Het doel van deze sessie is om je datageletterdheid of Data Literacy op een voldoende hoog niveau te krijgen zodat je optimaal kan communiceren binnen een AI en data gedreven organisatie of team. Alles begint met het stellen van de juiste vragen en een algemeen begrip waarom en hoe data waarde kan hebben. Daarnaast staan we ook stil bij de verschillende types data en de meer technische kant. We behandelen enkele basistopics gelinkt aan data infrastructuur, zonder te veel in de IT-technische details te treden. Na deze sessie ben je in staat om de vertaalslag te maken van een bedrijfsvraagstuk in een data-gedreven oplossing.
Deep dive in Machine learning methods
In wat volgt dompelen we ons onder in de wereld van Machine Learning. Via een mix van concepten, wat theorie maar ook praktische oefeningen en vooral de focus op toepasbaarheid verkennen we heel wat verschillende methoden. Na deze sessies heb je inzicht in welke types machine learning methoden er bestaan. Supervised-, unsupervised-, reinforcement learning en neurale netwerken zijn je niet meer onbekend en je begrijpt beter welke methode in aanmerking komt om bepaalde vragen te beantwoorden. Aan de hand van wat hands-on praktische oefeningen krijg je methoden zoals lineaire regressie zelf in de vingers. We doen tevens enkele AI experimenten met het AI Google Education platform.
Operationalization of AI to create real value
We sluiten af met enkele inzichten rond waarde-creatie door AI en bekijken we het operationaliseren van AI en ML. We staan stil bij enkele aspecten die belangrijk zijn om de ontwikkelde modellen en algoritmes uit te rollen. Voorbeelden zoals de self-driving car maar ook andere minder gekende toepassingen worden gebruikt om deze aspecten toe te lichten.
Bijkomend bekijken we beschikbare software-oplossingen die het operationaliseren van ML en AI ondersteunen.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
AI traps and AI operationalisation
De wereld van Machine Learning en Artificial Intelligence groeit sneller dan ooit tevoren. Creatieve AI-ideeën ontspruiten in een onverslaanbaar tempo, organisaties verkennen de nieuwe opkomende mogelijkheden van Machine Learning en AI. Zonder het te beseffen, nemen machines tot op heden miljoenen geautomatiseerde beslissingen zonder enige menselijke tussenkomst, en vergemakkelijken en vergroten ze het dagelijkse leven van mensen. Maar dan rijst de vraag: Hoe houden we die miljoenen geautomatiseerde beslissingen in de hand? Hoe garanderen we dat AI doet wat van hem wordt verwacht? En hoe kunnen we voorkomen dat AI onverwacht gedrag vertoont?
In deze sessie richten we ons op (1) het in leven brengen en (2) het in leven houden van AI. Voor (1) beantwoorden we vragen als: Wat is er nodig om Machine Learning en AI om te zetten in waarde? Wat betekent het als men het heeft over deployment of operationalisatie van machine learning? We zoomen in op de aspecten die essentieel zijn voor het succesvol operationaliseren van een AI-gedreven proces, waarbij we vaak voorkomende AI-valkuilen op data-, model- en prestatieniveau definiëren en oplossen. Net als onze menselijke intelligentie is kunstmatig gegenereerde intelligentie geen eenmalige exercitie, maar een continu leerproces dat wordt aangestuurd door machinaal leren. In deel (2) bespreken we hoe dit leerproces moet worden beheerd en gestuurd om ervoor te zorgen dat we onze AI-gestuurde beslissingen vandaag, morgen en op lange termijn kunnen vertrouwen.
Over de docent
Véronique Van Vlasselaer - Analytics & AI Lead Southwest and Eastern Europe bij het technologiebedrijf SAS.
Architecture - Design - Building
Je leert hoe je bedrijfsdoelstellingen kan vertalen naar concrete projecten en hoe je de businessarchitectuur (organisatie, processen, producten, enz.) effectief kan implementeren om deze doelstellingen te bereiken. Je leert hoe je IT en business strategisch kan integreren, applicaties kan optimaliseren en beslissingen kan nemen over het intern ontwikkelen of extern inkopen van producten en diensten. Je leert hoe belangrijk het continu verbeteren van bedrijfsprocessen is, en welke rol Design Thinking vanuit het gezichtspunt van de klant hierbij kan betekenen.
Onderwijsleeractiviteiten
Architecture - Design - Building
Strategische en Business Architectuur
& Business Process Management
De strategische architectuur omvat een beschrijving van de zakelijke doelstellingen van een bedrijf of organisatie, hoe deze vertaald worden naar producten of projecten, en geeft een reden van bestaan aan de projecten. In deze strategische architectuur worden waarde-ketens en capabilities gedefinieerd.
De business architectuur moet zorgen dat de strategische doelstellingen bereikt worden en omvat een structuur met o.a. de bedrijfsorganisatie, bedrijfsprocessen, producten, functies, afdelingen, business services en meer. Steeds meer organisaties creëren een functie voor een business architect. De rol van deze persoon is het strategisch verbinden van IT met de business. Een deel van het business process management speelt zich af op het business architectuur niveau en zal hier geïnitieerd worden.
Applicatie Architectuur
De applicatie architectuur automatiseert de business architectuur zo optimaal mogelijk. Belangrijk is dat beide goed op elkaar afgestemd zijn om een zo goed mogelijke transformatie te kunnen uitvoeren. We zien héél regelmatig dat keten-processen onnodig complex zijn omdat ze niet goed ondersteund worden vanuit de applicaties en/of databases. Architectuur principes rond cloud services komen hier ook aan bod.
Technologie en Enterprise Architectuur
De technologie architectuur is de laagste, tevens meest tastbare laag van enterprise architectuur. Je leert de principes die worden gehanteerd ten opzichte van hardware, platformen en hosting, de servers en software.
Make or Buy
Als een bedrijf besluit om een product of business service zelf te maken, moet het de nodige kennis bezitten of verwerven. Er moet natuurlijk eerst zicht zijn op wat nodig is. Belangrijk hier zijn capabilities, resources en het migratiepad tot het bekomen van de doelstelling.
Business Process Management
Processen vormen de basis van BPM. Maar de kwaliteit van een proces zal doorheen de tijd afnemen als we er geen aandacht op vestigen. Daarom moeten er verbeteringstrajecten (BPI) worden uitgewerkt. Deze verbeteringstrajecten moeten volledig in sync zijn met de applicatie architectuur die ze ondersteunt. We bekijken diverse methodes voor het definiëren en optimaliseren van de proceslagen.
Design thinking & Requirements Management
Je leert alles over de Design Thinking-aanpak. Dit stelt business analysten in staat om bedrijfsproblemen op te lossen waarmee ze altijd al te maken hebben gehad, maar dan vanuit een gebruikersgericht standpunt en volgens een iteratief proces. Ontwerp denken is een manier voor business analysten om producten te maken die voldoen aan de verwachtingen van ondernemingen door zich te concentreren op de juiste problemen en zo de juiste oplossingen te vinden. Tegelijkertijd leveren ze producten waar gebruikers echt van houden. Recente studies citeren dat 47 procent van de projecten die vandaag in de problemen zitten, er zijn vanwege een gebrek aan requirements management.
Over de docent
Christian Gijsels is zelfstandig consultant bij GIJSELSDOTCOM BV, gespecialiseerd in business analyse technieken, modelleertalen en -tools voor Enterprise Architectuur (ArchiMate), Business Analyse (BPMN & DMN) en functionele Analyse (UML).
Project management
Je leert hoe je projecten kunt managen, van planning tot rapportage.
Daarnaast krijg je inzicht in de benodigde softwarecomponenten van het framework en het doorlichten (IS Audit en IT Audit) van de gerealiseerde automatisering.
Onderwijsleeractiviteiten
Project management
In deze module gaan we kijken hoe we projecten kunnen aanpakken, hoe een project op te volgen en hoe we rapporteren naar het management toe. Na de verschillen tussen agile en waterfall projecten te hebben doorgrond, gaan we verder inzoomen hoe een agile project eruitziet en wat er allemaal komt bij kijken om een project succesvol af te ronden. Dit alles zal voorzien worden van talrijke voorbeelden uit het bedrijfsleven.
Over de docent
Frey Oosterlinck is Scrum master consultant bij Ordina, een onafhankelijke IT-dienstverlener in de Benelux. Hij staat zijn klanten bij om digitaal te transformeren begeleidt teams bij zijn klanten naar een hogere agile maturity.
The human factor
Met dit opleidingsonderdeel begrijp je wat AI vanuit menselijk perspectief met zich meebrengt: wetgeving, duurzaamheid, sociologische, psychologische en ethische aspecten.
Onderwijsleeractiviteiten
The human factor - legal perspective
In deze sessie worden de algemene juridische kaders inzake AI en data toegelicht. De docenten geven een overzicht van algemene initiatieven rond AI, met focus op Vlaanderen/België en de EU. Je krijgt een algemeen beeld inzake regulering van AI/technologie.
Daarna gaan we dieper in op het ontwerpen en ontwikkelen van een AI-case. Aan de hand van concrete case wordt op een interactieve manier thema’s als IP en GDPR geanalyseerd en toegepast.
We focussen hierbij op het (post-)gebruik AI met aandacht voor consumentenbescherming, GDPR, regelgeving rond data,…
Over de docent
Jan De Bruyne is professor IT-recht aan de KU Leuven en hoofd van het Centre for IT & IP Law (CiTiP). Hij werkt rond de juridische en ethische uitdagingen van technologie, met bijzondere aandacht voor artificiële intelligentie.
The human factor - sociological perspective
Mens en Innovatie
Mens en innovatie verhouden zich vreemd tegenover elkaar: mensen maken innovaties maar innovaties bepalen ook wat mensen doen. We staan stil bij deze vreemde verhouding om beter te begrijpen waarom ethiek in innovatie zo uitdagend is om uit te voeren en tot een goed einde te brengen.
Aan de hand van voorbeelden leer je waarom het onmogelijk is om volledig te voorspellen hoe een innovatie gebruikt zal worden door diverse gebruikers. Een korte stakeholder-inleving-oefening maakt dit duidelijk en toont je enkele methodes om je innovatie vanuit een ander perspectief te bekijken zodat je vlotter op het onverwachte kan anticiperen.
Vertrouwen in AI
Het hoofdidee van deze sessie is dat vertrouwen, transparantie en explainability in artificiële intelligentie relationeel zijn. Het gaat dus niet over hoeveel vertrouwen mensen in AI hebben maar wel, hoe staat een bepaalde persoon tegenover één specifieke vorm van AI en de context waarin die wordt toegepast.
Een medewerker van het Kenniscentrum Data & Maatschappij gaat met jou en je team na hoe je vertrouwen in je innovatie kan creëren, niet enkel bij de early adaptors (diegenen die niet meer van je innovatie moeten overtuigd worden en direct je innovatie oppikken) maar ook bij diegenen die niet direct de meerwaarde van je innovatie inzien of misschien wel de meerwaarde inzien, maar toch nog tegen een aantal struikelblokken aanlopen (bv. moeilijkheden qua gebruik).
Over de docent
Rob Heyman is onderzoeker bij iMinds-SMIT en coördinator van het Kenniscentrum Data & Maatschappij, de centrale hub voor de juridische, maatschappelijke en ethische aspecten van deze technologieën.
The human factor - ethical perspective
Een ethisch bedrijf met verantwoorde AI-implementaties
Er komen steeds meer open brieven en kritische stemmen van medewerkers van techbedrijven om rekening te houden met ethiek in AI. Ook de EU zet met regulering en de Trustworthy AI principes in op een beleid waar bedrijven pro-actief aan de slag gaan.
In deze module bekijken we ethisch en verantwoord ondernemen op bedrijfsniveau. Niet alleen AI-talent moet overtuigd worden, ook werknemers die met AI aan de slag gaan vragen om dit op een werkbare manier te doen. Vraag aan een vakbond of een werknemer wat die van AI vindt en de kans is groot dat er snel bezorgdheden naar boven komen.
In deze sessie bekijken we hoe je een ethics road map opbouwt om de waarden die leven op de gehele werkvloer te vertalen naar een plan. Die road map biedt een eerste kader aan je organisatie op ethische vragen die zich het vaakst voordoen omtrent jouw AI producten of diensten.
AI implementeren in een bedrijf is niet alleen een technische bezigheid. Door klanten en werknemers op tijd te betrekken kan je verschillende obstakels identificeren voor ze zich voordoen. In groep wordt aan de hand van een aantal methodieken nagedacht over mogelijke strategieën om de digitale (AI-)transformatie goed te laten verlopen.
Over de docent
Rob Heyman is onderzoeker bij iMinds-SMIT en coördinator van het Kenniscentrum Data & Maatschappij, de centrale hub voor de juridische, maatschappelijke en ethische aspecten van deze technologieën.
Sustainable AI in business
Artificiële intelligentie is meer dan alleen een IT-project. Het kan menselijke, juridische, operationele en ethische implicaties hebben. Om een AI-project duurzaam te maken binnen je organisatie zul je zeker met al deze aspecten rekening moeten houden.
De werkgeversorganisatie Agoria ontwikkelde een gratis online cursus met tips en tools die je kan gebruiken bij het plannen van een duurzaam AI-project, zodat iedereen die met een AI-project te maken krijgt er ook baat bij heeft. Op korte en lange termijn.
Na het volgen van de online cursus (1,5 uur) heb je een helikopterview over de menselijke, juridische, operationele en ethische implicaties, en gaan we in debat met de ontwikkelaars van de cursus.
Over de docent
Ferdinand Casier is Business Group Leader Digital Industries bij Agoria, een werkgeversorganisatie die de weg baant voor alle technologie-geïnspireerde bedrijven in België bij de ontwikkeling en toepassing van technologische innovaties.
AI exploration
In deze workshops leer je design thinking toepassen op echte bedrijfscases en vertaal je ze naar concrete AI-oplossingen met behulp van Microsoft systemen, Amazon Web Services en het Google platform.
Onderwijsleeractiviteiten
Hands-on AI workshop - Local LLM and AI agents
We vertrekken vanuit een ‘real life’ case van MbarQ. Design thinking gewijs ontleden we de case aan de hand van een verkorte versie van het design sprint format. Stap per stap vertalen we de business case naar mogelijke AI oplossingen.
Vervolgens verkennen we het Microsoft ecosysteem. We ontdekken het verschil tussen de low-code componenten en de pro-code componenten. Binnen Azure en het Power Platform bouwen we met low-code tools een end-to-end werkende AI oplossing voor onze use case.
Na deze workshops heb je een business use case vertaald naar een AI oplossing en deze AI oplossing uitgewerkt aan de hand van Microsoft componenten. Je hebt de kracht van het Microsoft ecosysteem ervaren en hebt handvaten om er in de toekomst mee aan de slag te gaan.
Over de docent
Dietrich Heiser is IT & AI Consultant en gecertificeerd GDPR Data Protection Officer. Met een sterke focus op procesoptimalisatie en innovatie helpt hij organisaties bij de implementatie van AI-toepassingen, datagedreven besluitvorming en technologische vernieuwing in zowel business als sport. Daarnaast biedt hij IT-strategische ondersteuning om bedrijven te begeleiden bij hun digitale transformatie en technologische roadmap.
Hands-on AI workshop - AWS
De cloud maakt het heel erg eenvoudig voor eender wie om de steeds groter wordende hoeveelheid data bij te houden. Maar de echte waarde van de cloud ligt in de uitgebreide set aan bouwstenen die het ter beschikking stelt voor jouw applicatie.
Je ontdekt in deze workshop de verschillende mogelijkheden en services van Amazon Web Services (AWS), en krijgt inzicht in hoe AWS een belangrijke bijdrage kan leveren in business en wat de voordelen ervan zijn. De docent brengt hands-on hoe bedrijven vandaag business problemen oplossen met AI. In een tweede sessie wordt dieper ingegaan op de GenAI revolutie en hoe die bedrijven kan helpen.
Over de docent
Ward Coessens werkt als solution architect bij AWS. Hij helpt klanten AWS diensten in een kosten efficiënte, veilige, resiliënte manier te gebruiken. Ward is bijzonder gepassioneerd door het vinden van elegante socio-technische oplossingen voor business problemen.
Hands-on AI workshop - Google AI
In deze workshop ga je aan de slag met het Google Cloud platform. Je leert hoe Machine Learning concreet werkt op dit platform, je krijgt een introductie in Vertex AI en je leert gebruik maken van de training en serving AI modellen die Google ter beschikking stelt.
Over de docent
Matthias FEYS is CTO bij ML6 - machine learning experts. Hij richt zich op het stimuleren van technische innovatie en zorgt voor de juiste technologie-partners zodat hun klanten kunnen profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Building an ethical AI use case
Doelstelling
Je werkt een relevante AI use case uit voor je bedrijf waarin je alle opgedane kennis van het postgraduaat toepast.
Inhoud
Tijdens de opleiding werk je zelfstandig een concrete AI use case uit. De use case kan zowel een nood binnen jouw bedrijf/organisatie zijn, als een extern aangeleverd onderwerp door één van de docenten of een maatschappelijke uitdaging.
Uit de succesverhalen (en minder geslaagde projecten) bij de vorige modules, laat je je inspireren voor de uitwerking van je eigen case. Je past de theorie uit de verschillende modules in praktijk toe en werkt een volledige AI-project uit. Het onderwerp moet raakvlakken hebben met meerdere aspecten van het programma Humane AI. Het gaat over een projectvoorstel, niet over de effectieve realisatie van het project.
Je wordt voor je AI use case begeleid door een externe coach / AI-professional, die jou op regelmatige tijdstippen feedback kan geven op de voortgang van je volledige dossier.
Op het einde van de opleiding zal je de AI use case aan de hand van een presentatie en mondelinge verdediging toelichten aan een jury.
Onderwijsleeractiviteiten
Building an ethical AI use case
Tijdens de opleiding werk je zelfstandig een concrete AI use case uit. De use case kan zowel een nood binnen jouw bedrijf/organisatie zijn, als een extern aangeleverd onderwerp door één van de docenten of een maatschappelijke uitdaging.
Uit de succesverhalen (en minder geslaagde projecten) bij de vorige modules, laat je je inspireren voor de uitwerking van je eigen case. Je past de theorie uit de verschillende modules in praktijk toe en werkt een volledige AI-project uit. Het onderwerp moet raakvlakken hebben met meerdere aspecten van het programma Humane AI. Het gaat over een projectvoorstel, niet over de effectieve realisatie van het project.
Je wordt voor je AI use case begeleid door een externe coach / AI-professional, die jou op regelmatige tijdstippen feedback kan geven op de voortgang van je volledige dossier.
Op het einde van de opleiding zal je de AI use case aan de hand van een presentatie en mondelinge verdediging toelichten aan een jury.
AI in business
Stap in de boeiende wereld van artificiële intelligentie en ontdek hoe AI een katalysator kan zijn voor innovatie en groei in jouw organisatie. In dit onderdeel leer je:
- De kracht en mogelijkheden van AI begrijpen en hoe deze strategisch kunnen worden ingezet in diverse bedrijfsdomeinen zoals HR, marketing, klantenservice, verkoop, productie en finance.
- De Vlaamse, Belgische en Europese AI-initiatieven en steunmaatregelen ontdekken, en hoe deze jouw organisatie kunnen versterken.
- AI-bedrijven in België leren kennen en hun expertise benutten.
- Bedrijfsdoelstellingen vertalen naar concrete AI-use cases en deze evalueren met behulp van het AI Canvas.
- De readiness van jouw organisatie voor AI inschatten en strategieën ontwikkelen om mogelijke kloofgebieden te overbruggen.
- Jouw rol als AI Translator definiëren en de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om AI binnen een organisatie succesvol te introduceren.
- Inspiratie opdoen voor het ontwikkelen van een eigen AI use case en reeds de nodige vaardigheden ontwikkelen waarmee je direct aan de slag kan.
Onderwijsleeractiviteiten
Introduction in AI
Artificiële intelligentie heeft al een enorme impact op ons dagelijks leven, van gepersonaliseerde reclame tot slimme verkeerslichten. Maar hoe zit het met AI in de bedrijfswereld? Wat is de echte waarde van AI, en waar liggen de grenzen?
Mieke De Ketelaere, gerenommeerd AI-expert en ambassadeur van deze opleiding, introduceert je in de fascinerende wereld van AI. Tijdens deze sessie krijg je praktische informatie over de opleiding en maak je kennis met je medestudenten. Dit inspirerende startpunt biedt een solide basis voor de reis die voor je ligt.
Je ontvangt tijdens deze sessie haar boek Mens versus machine – Artificiële intelligentie ontrafeld” om direct in de sfeer te komen.
Over de docent
Geertrui Mieke De Ketelaere is Adjunct Professor at Vlerick Business School. She holds a master degree in civil and industrial engineering and specialised in robotics and artificial intelligence during her studies. Over the last 30 years, she has worked for several multinationals on all aspects of data and analytics (IBM, Microsoft, SAP, SAS, etc). From a business consulting point of view, she is specialised in defining the AI business canvas, from potential value to predefined risks. With her understanding of the hindsight, insight and foresight of AI technologies, she also frequently acts as an expert and coach behind the scenes. In her public presentations and recent book, Mieke puts the focus on the demystification of the hype around AI. The State Secretary of Digitalisation, Mathieu Michel, appointed Mieke as "Digital Mind" in 2020. In 2024, Mieke was appointed "IT Person of 2024" in Belgium. Today, Mieke continues to share her vision on the future of AI as speaker on international radio, television and conferences.
Strategic AI applications in business
Je ontdekt hoe AI en generatieve AI kan gebruikt worden in diverse bedrijfsfuncties zoals marketing, klantenservice, verkoop, productie en finance. Je leert hoe AI niet alleen processen efficiënter maakt, maar ook innovatie stimuleert en waarde toevoegt binnen verschillende bedrijfsdomeinen.
- Marketing: AI voor klantsegmentatie, gepersonaliseerde campagnes en realtime campagne-analyse. Generatieve AI voor het genereren van unieke content.
- Klantenservice: Generatieve AI-gedreven chatbots en virtuele assistenten voor 24/7 klantinteractie.
- Verkoop: AI voor verkoopvoorspellingen en klantrelatiebeheer (CRM).
- Productie: Slimme productie, voorspellend onderhoud, kwaliteitscontrole en supply chain-optimalisatie. Nieuwe semantische zoekmogelijkheden met gebruik van LLMs.
- Finance: AI voor financiële analyse, risicomanagement en automatisering van boekhouding.
Tijdens dit onderdeel worden verschillende AI-technieken behandeld, zoals AI agents, AI model evaluatie en AI Governance. Deze technieken helpen bedrijven om AI naadloos te integreren in hun processen en samenwerking te verbeteren.
Je krijgt dus volop inspiratie om je eigen use case uit te werken.
Over de docent
Ward Coessens werkt als solution architect bij AWS. Hij helpt klanten AWS diensten in een kosten efficiënte, veilige, resiliënte manier te gebruiken. Ward is bijzonder gepassioneerd door het vinden van elegante socio-technische oplossingen voor business problemen.
How to detect and translate a business need in AI terms
Detecteren en vertalen van bedrijfsbehoeften in AI-termen
Waarom AI? Wat kan het betekenen voor jouw organisatie? In deze sessie leer je:
- Bedrijfsdoelstellingen koppelen aan relevante AI-oplossingen.
- Waardevolle AI-use cases identificeren en prioriteren.
Een waardevoorstel (value case) voor een specifieke use case ontwikkelen, inclusief strategische en financiële overwegingen.
We bouwen stap voor stap aan een duidelijk verhaal dat strategie, voordelen, financiële haalbaarheid en de weg naar implementatie samenbrengt.
Over de docent
Tine Van Dyck leidt zowel het Value Advisory als het Digital Core Solution Advisory team bij SAP BeLux. Deze teams hebben als doel organisaties te helpen in hun digitale transformatie, met een focus op de business waarde die data, AI en SAP technologie hierin kunnen brengen.
AI canvas and tools
Het AI Canvas is een krachtig hulpmiddel om AI-use cases te evalueren en uit te werken. In deze sessie leer je:
- Een use case diepgaand analyseren en de haalbaarheid inschatten.
- Beslissen of een AI-idee de moeite waard is om verder te ontwikkelen.
Daarnaast is er ruimte om jouw specifieke AI-use case te bespreken en feedback te krijgen. Deze praktische sessie biedt een directe meerwaarde voor jouw organisatie.
Over de docent
Véronique Van Vlasselaer - Analytics & AI Lead Southwest and Eastern Europe bij het technologiebedrijf SAS.
AI readiness
Niet elke organisatie is meteen klaar voor AI. Om AI succesvol te implementeren, moet je weten waar je organisatie staat en wat nodig is om vooruitgang te boeken. In deze sessie leer je:
- De analytics-maturiteit van een organisatie evalueren.
- Strategieën ontwikkelen om kloofgebieden te overbruggen, met aandacht voor mensen, processen, technologie en data.
Deze inzichten helpen je om een solide basis te leggen voor duurzame AI-implementaties.
Over de docent
Tine Van Dyck leidt zowel het Value Advisory als het Digital Core Solution Advisory team bij SAP BeLux. Deze teams hebben als doel organisaties te helpen in hun digitale transformatie, met een focus op de business waarde die data, AI en SAP technologie hierin kunnen brengen.
Generative AI and prompt engineering
Ontdek hoe je generatieve AI en promptdesign kunt inzetten om diverse bedrijfsprocessen te verbeteren en innovaties te versnellen. Je leert Large Language Models (LLM) zoals ChatGPT en Claude 3.7 maar ook open source varianten als DeepSeek effectief toe te passen om taken te automatiseren, creatief te ondersteunen en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dit stelt je in staat om generatieve AI tools strategisch te gebruiken en toe te passen in uiteenlopende bedrijfsdomeinen, van klantenservice tot contentcreatie.
Je leert efficiënte en gerichte prompts ontwerpen die de gewenste output opleveren. Door deze prompts slim in te zetten, haal je het meeste uit generatieve AI en genereer je waardevolle, nauwkeurige resultaten. Met deze vaardigheden kun je direct aan de slag om jouw eigen AI use case te ontwikkelen en toe te passen binnen je organisatie!
Over de docent
Ward Coessens werkt als solution architect bij AWS. Hij helpt klanten AWS diensten in een kosten efficiënte, veilige, resiliënte manier te gebruiken. Ward is bijzonder gepassioneerd door het vinden van elegante socio-technische oplossingen voor business problemen.
AI landscape in Belgium
In deze sessie ontdek je het uitgebreide ecosysteem van AI-programma’s in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, met bijzondere aandacht voor het Vlaams AI-impulsprogramma.
We bespreken:
- Strategisch basisonderzoek, met voorbeelden van Proof of Concepts (PoC’s).
- Initiatieven die AI-adoptie bevorderen en steunmaatregelen van VLAIO.
- Europese AI-context en de opkomst van European Digital Innovation Hubs.
Daarnaast leer je Belgische AI-bedrijven kennen. Dankzij een duidelijke segmentatie en concrete voorbeelden krijg je inzicht in hun expertise en toegevoegde waarde.
Over de docent
Ferdinand Casier is Business Group Leader Digital Industries bij Agoria, een werkgeversorganisatie die de weg baant voor alle technologie-geïnspireerde bedrijven in België bij de ontwikkeling en toepassing van technologische innovaties.
Facilitation techniques
Als AI Translator speel je een sleutelrol in het begeleiden van workshops en brainstormsessies. In deze sessie leer je:
- Effectieve facilitatietechnieken om groepen te begeleiden bij het ontdekken van relevante AI-use cases.
- Hoe je zo’n brainstorm aanpakt en workshops structureert om de juiste prioriteiten te stellen en draagvlak te creëren.
Je ontwikkelt vaardigheden die essentieel zijn om AI succesvol te integreren in organisaties.
Over de docent
Tine Van Dyck leidt zowel het Value Advisory als het Digital Core Solution Advisory team bij SAP BeLux. Deze teams hebben als doel organisaties te helpen in hun digitale transformatie, met een focus op de business waarde die data, AI en SAP technologie hierin kunnen brengen.
Deep Dive in data and AI
Transformeer data in inzichten en bouw toekomstbestendige AI-oplossingen.
Kwalitatieve data vormt de solide basis waarop AI zijn kracht en effectiviteit bouwt. Zonder hoogwaardige en goed beheerde data is het onmogelijk om waardevolle AI-oplossingen te ontwikkelen. Deze module biedt een diepgaande verkenning van data en artificiële intelligentie.
Ontdek hoe je data effectief beheert, analyseert en omzet in waardevolle zakelijke inzichten. We nemen je mee door de meest relevante tools, methoden en strategieën om data en AI maximaal te benutten:
- Begrijp de fundamenten van databeheer en -analyse: van relationele databases tot complexe gegevensmodellen.
- Ontwikkel vaardigheden in statistiek, hypothesetesten en machine learning om data te vertalen naar waardevolle inzichten.
- Leer hoe AI en data governance organisaties helpen bij strategische besluitvorming en innovaties.
- Krijg praktische inzichten in het ontwerp en de implementatie van datagedreven oplossingen.
Na deze module ben je niet alleen voorbereid om in een data-gedreven organisatie te werken, maar beschik je ook over de kennis en tools om AI en data om te zetten in strategische bedrijfsvoordelen. Bouw de toekomst met data en AI!
Onderwijsleeractiviteiten
Data engineering
De fundamenten van databeheer: bouw een solide basis voor je data-infrastructuur.
Data-engineering is de ruggengraat van elke datagedreven organisatie. In dit onderdeel leer je hoe je een robuuste data-architectuur opzet die aansluit bij de informatiebehoeften van je organisatie en die kan omgaan met de steeds grotere hoeveelheden en complexiteit van data.
- Databasebeheer: ontdek de verschillende soorten databases – relationele, niet-relationele en vector databases. Vector databases zijn ideaal voor complexe gegevensstructuren, bijvoorbeeld voor AI-toepassingen en real-time analytics.
- Relationale concepten: begrijp hoe tabellen, relaties, keys en constraints werken, en leer waarom normalisatie essentieel is voor gegevensintegriteit.
- Datamodellering en ontwerp: Ontwikkel efficiënte relationele ontwerpen die afhankelijkheden en integriteit waarborgen.
- Van operationele systemen tot datalakes: leer de verschillen tussen operationele systemen, datawarehouses en datalakes, en hoe deze moderne data-infrastructuren omgaan met ongestructureerde en real-time data.
Dit onderdeel biedt praktische tools en technieken om data-infrastructuur te verbeteren en klaar te maken voor de uitdagingen van AI en machine learning.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
Data science
Van data naar inzichten
In dit onderdeel leer je hoe je data effectief analyseert en vertaalt naar waardevolle inzichten die strategische beslissingen aandrijven. Je ontwikkelt de analytische vaardigheden die nodig zijn om data te gebruiken voor het beantwoorden van zakelijke vraagstukken.
- Beschrijvende statistieken: Analyseer data om trends, patronen en afwijkingen te ontdekken, met behulp van moderne statistische technieken.
- Hypothesetesten: valideer je inzichten met statistische methoden om datagestuurde beslissingen te nemen.
- Datamodellering: structureer en organiseer data voor diepgaande analyses.
- Data Science, artificial intelligence en andere hedendaagse topics.
Dit onderdeel biedt praktijkgerichte voorbeelden, tools en technieken waarmee je data-analyses kunt uitvoeren die echte waarde leveren in de bedrijfscontext. Je wordt voorbereid om AI en data science toe te passen in de bedrijfswereld van morgen.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
Data governance
Beheers je data, beheer je toekomst.
Goede data governance is van cruciaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit, veiligheid en naleving van gegevens in je organisatie. In dit onderdeel leer je hoe je een transparant en effectief besluitvormingsproces rondom data en IT kunt opzetten, waarbij je alle relevante stakeholders systematisch betrekt.
- Het DAMA-wiel: Leer de fundamenten van efficiënte data governance, waaronder datakwaliteit, data-integriteit, opslag, beveiliging en architectuur. Je leert ook over data privacy en de impact van regelgeving zoals de GDPR en de EU AI Act.
- Verantwoordelijkheid en transparantie: Ontwikkel mechanismen voor een duidelijke toewijzing van verantwoordelijkheid en stroomlijn de besluitvorming over data. Dit helpt je de kosten van databeheer te verlagen en zorgt voor compliance met de geldende wet- en regelgeving.
- Praktische aspecten: Ontdek hoe je data governance effectief toepast in de praktijk, met aandacht voor datamodellering, business intelligence, metadata, contentmanagement en data lineage.
Na dit onderdeel ben je in staat een solide data governance-strategie te implementeren die je organisatie helpt bij het veilig beheren van data en het genereren van consistente, waardevolle inzichten.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
AI, machine learning and deep learning
De kracht van artificiële intelligentie: maak de vertaalslag naar de praktijk.
Artificiële Intelligentie (AI) en machine learning zijn revolutionaire technologieën die steeds meer organisaties transformeren. In dit onderdeel leer je niet alleen wat AI en machine learning inhouden, maar ook hoe je deze technologieën praktisch kunt inzetten om echte bedrijfsproblemen op te lossen.
- Introductie tot AI: Begrijp de geschiedenis, de evolutie en de toekomstige impact van AI. Je ontdekt waarom AI zo'n game-changer is voor verschillende industrieën en hoe het organisaties helpt in hun digitale transformatie.
- Machine learning-methoden: Verken de belangrijkste machine learning-technieken, zoals supervised, unsupervised en reinforcement learning. Je krijgt inzicht in hoe neurale netwerken, deep learning en transfer learning werken en hoe ze AI mogelijk maken om complexe taken uit te voeren.
- Hands-on ervaring: Krijg praktische ervaring met AI-tools en -technieken, zoals het implementeren van lineaire regressie, decision trees en andere machine learning-methoden. Je kunt ook experimenteren met toonaangevende AI-platforms zoals Google AI Education, en leert hoe je modellen kunt trainen en evalueren.
- Data als basis voor AI: Ontdek waarom data digitalisatie en integriteit cruciaal zijn voor succesvolle AI-implementaties. Je leert hoe AI-modellen afhankelijk zijn van schone, goed beheerde data en waarom datakwaliteit essentieel is voor het trainen van betrouwbare modellen.
Na dit onderdeel ben je in staat om een bedrijfsprobleem om te zetten in een datagestuurde oplossing, ondersteund door machine learning, en kun je AI toepassen om strategische bedrijfsvoordelen te behalen.
Over de docent
Peter Depypere is actief als Partner Data Science & Analysis bij element61. Naast het leiden van zijn team inspireert hij organisaties om opportuniteiten met (gen)AI en machine learning te ontdekken en optimaal te benutten. Als spreker geeft Peter regelmatig keynotes en executive workshops waarin hij zijn inzichten deelt over hoe AI kan bijdragen aan het succes van organisaties en welke valkuilen er mogelijk schuilen bij het uitbouwen van een Data & Analytics strategie.
AI traps and AI operationalisation
Creatieve AI-ideeën ontspruiten in een onverslaanbaar tempo, en organisaties verkennen de nieuwe opkomende mogelijkheden van machine learning en AI. Maar dan rijst de vraag: Hoe houden we die miljoenen geautomatiseerde beslissingen in de hand? Hoe houden we controle over deze beslissingen? Hoe garanderen we dat AI doet wat van hem wordt verwacht? En hoe kunnen we voorkomen dat AI onverwacht gedrag vertoont?
AI Operationaliseren: Waarde creëren en valkuilen vermijden
Het ontwikkelen van AI-modellen is slechts het begin; de echte uitdaging ligt in het succesvol implementeren en beheren ervan. Dit onderdeel leert je hoe je AI kunt operationaliseren en valkuilen kunt vermijden.
- AI operationalisatie: Ontdek wat nodig is om machine learning-modellen om te zetten in waardevolle oplossingen (deployment of operationalisatie van machine learning)
- LLMops (Large Language Model Operations): Leer hoe je effectief[IV1] gebruik kunt maken van bestaande LLM-oplossingen, zoals GPT-modellen, zonder alles zelf te moeten bouwen. Het kiezen van het juiste model en het inrichten van een efficiënte LLM-operatie is een continu proces, waarin kosten-batenanalyse essentieel is.
- AI-valkuilen: Begrijp hoe verkeerde data, onbetrouwbare modellen of falende performance monitoring de effectiviteit van AI kunnen ondermijnen. Leer hoe je fouten op data-, model- en prestatieniveau herkent en oplost.
- Continu leren en verbeteren: Begrijp hoe je AI-systemen beheert met voortdurende optimalisatie om betrouwbare prestaties te garanderen, vandaag en in de toekomst.
Dit onderdeel biedt je de kennis en tools om AI effectief, duurzaam en verantwoord in je organisatie te integreren, met een focus op waardecreatie, risicobeheersing en het voorkomen van onverwachte uitkomsten.
Over de docent
Véronique Van Vlasselaer - Analytics & AI Lead Southwest and Eastern Europe bij het technologiebedrijf SAS.
Architecture - Design - Building
In dit lesonderdeel leer je bedrijfsdoelstellingen vertalen naar een strategische en technologische architectuur, waarbij business- en IT-architectuur naadloos op elkaar aansluiten. Met Design Thinking en enterprise architecture frameworks stimuleer je innovatie en procesoptimalisatie.
AI speelt een cruciale rol in dit proces: je gebruikt SPARX om AI-gegenereerde elementen te importeren, processen en datamodellen automatisch te genereren en strategische analyses op te maken via een CANVAS-functionaliteit. Daarnaast biedt AI slimme suggesties voor procesoptimalisatie en besluitvorming.
Zo combineer je klassieke architectuurtechnieken met de nieuwste AI-tools en ben je klaar om toekomstbestendige oplossingen te ontwerpen en implementeren.
Onderwijsleeractiviteiten
Architecture - Design - Building
Strategische en Business Architectuur
- Leer hoe je zakelijke doelstellingen vertaalt naar concrete projecten en producten die de organisatiedoelen ondersteunen.
- Ontdek hoe je waarde-ketens en capabilities definieert en een structuur ontwikkelt voor bedrijfsorganisatie, processen en services.
- Begrijp de rol van de business architect in het verbinden van IT en business en het initiëren van business process management op strategisch niveau.
Applicatie Architectuur
- Krijg inzicht in hoe applicatiearchitectuur de businessarchitectuur automatiseert en optimaliseert.
- Leer hoe je applicaties en databases effectief afstemt om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen en te verbeteren.
- Verken architectuurprincipes met betrekking tot cloud services voor een flexibele en schaalbare infrastructuur.
Technologie en Enterprise Architectuur
- Begrijp de basisprincipes van technologie- en enterprise architectuur, van hardware en platformen tot servers en software.
- Leer hoe technologie-infrastructuur de kern vormt voor de succesvolle implementatie van AI-oplossingen en het ondersteunen van de organisatie.
Make or Buy
- Leer hoe je strategische beslissingen maakt over het zelf ontwikkelen of inkopen van producten en diensten.
- Ontwikkel inzicht in het proces van capability building, resource planning en het opstellen van migratiepaden voor bedrijfsdoelen.
Business Process Management (BPM)
- Verken de basisprincipes van procesbeheer en ontdek hoe je processen kunt verbeteren om de effectiviteit van de organisatie te waarborgen.
- Leer hoe je verbeteringstrajecten (BPI) ontwikkelt die volledig in sync zijn met de applicatiearchitectuur en bijdragen aan de transformatie van bedrijfsprocessen.
Design Thinking
- Ontdek de Design Thinking-aanpak en hoe je bedrijfsproblemen oplost vanuit een gebruikersgericht perspectief.
- Leer hoe je iteratieve processen toepast voor het creëren van oplossingen die voldoen aan de zakelijke en gebruikersbehoeften.
Over de docent
Christian Gijsels is zelfstandig consultant bij GIJSELSDOTCOM BV, gespecialiseerd in business analyse technieken, modelleertalen en -tools voor Enterprise Architectuur (ArchiMate), Business Analyse (BPMN & DMN) en functionele Analyse (UML).
Workshop SPARX
We sluiten de lessenreeks af met een praktische workshop over SPARX Enterprise Architect, waarin je leert Enterprise Architectuur modelleren met BPMN, DMN, CMMN en UML. We tillen je vaardigheden naar een hoger niveau door AI-gestuurde automatisering te integreren. Je leert AI-gegenereerde processen en datamodellen direct importeren in SPARX voor snellere en nauwkeurigere inzichten.
Je bouwt een framework, gebaseerd op een bewezen model gebruikt in overheids- en privé-instellingen en ontworpen voor herbruikbaarheid, traceerbaarheid en dynamische aanpassing. Dit versterkt de samenwerking tussen Enterprise Architecten en Business Analysten en versnelt de vertaling van bedrijfsdoelen naar werkbare modellen.
Na deze workshop kun je complexe bedrijfsarchitecturen bouwen en AI-gedreven innovatie realiseren.
Over de docent
Christian Gijsels is zelfstandig consultant bij GIJSELSDOTCOM BV, gespecialiseerd in business analyse technieken, modelleertalen en -tools voor Enterprise Architectuur (ArchiMate), Business Analyse (BPMN & DMN) en functionele Analyse (UML).
The human factor
Je leert AI breed te integreren, met oog voor mens, maatschappij en wetgeving.
In dit onderdeel krijg je inzicht in de juridische, sociologische en ethische aspecten van AI. Je leert hoe regelgeving zoals GDPR en IP-wetgeving AI-projecten beïnvloedt en hoe je AI verantwoord implementeert binnen een organisatie. Daarnaast ontdek je hoe mens en innovatie elkaar beïnvloeden, waarom transparantie en vertrouwen cruciaal zijn en hoe je een ethics roadmap opstelt. Tot slot krijg je tools en strategieën aangereikt om AI duurzaam en maatschappelijk verantwoord te integreren.
Onderwijsleeractiviteiten
The human factor - legal perspective and EU AI act
Information security & data privacy
In deze sessie krijg je inzicht in de juridische kaders rond AI en data en leer je hoe je deze in de praktijk toepast om AI-oplossingen correct en verantwoord te implementeren:
- Regelgeving en beleid: Overzicht van AI-regulering op Vlaams, Belgisch en EU-niveau, met speciale aandacht voor de EU AI Act en de impact ervan op bedrijven.
- Juridische aspecten van AI: Impact van IP-wetgeving, GDPR en consumentenbescherming op de ontwikkeling en het gebruik van AI.
- AI in de praktijk: Analyse en toepassing van juridische principes via concrete cases, met focus op compliance en risicobeheersing.
- Post-gebruik van AI: Wettelijke aandachtspunten bij datagebruik, ethische risico’s en verantwoord AI-gebruik binnen organisaties.
Over de docent
Cedric De Koker is lector en onderzoeker Recht te VIVES.
The human factor - sociological perspective
Mens en Innovatie
Mens en innovatie verhouden zich vreemd tegenover elkaar: mensen maken innovaties maar innovaties bepalen ook wat mensen doen. We staan stil bij deze vreemde verhouding om beter te begrijpen waarom ethiek in innovatie zo uitdagend is om uit te voeren en tot een goed einde te brengen.
Aan de hand van voorbeelden leer je waarom het onmogelijk is om volledig te voorspellen hoe een innovatie gebruikt zal worden door diverse gebruikers. Een korte stakeholder-inleving-oefening maakt dit duidelijk en toont je enkele methodes om je innovatie vanuit een ander perspectief te bekijken zodat je vlotter op het onverwachte kan anticiperen.
Vertrouwen in AI
Het hoofdidee van deze sessie is dat vertrouwen, transparantie en explainability in AI relationeel zijn. Het gaat dus niet over hoeveel vertrouwen mensen in AI hebben maar wel, hoe staat een bepaalde persoon tegenover één specifieke vorm van AI en de context waarin die wordt toegepast.
Een medewerker van het Kenniscentrum Data & Maatschappij gaat met jou en je team na hoe je vertrouwen in je innovatie kan creëren, niet enkel bij de early adaptors (diegenen die niet meer van je innovatie moeten overtuigd worden en direct je innovatie oppikken) maar ook bij diegenen die niet direct de meerwaarde van je innovatie inzien of misschien wel de meerwaarde inzien, maar toch nog tegen een aantal struikelblokken aanlopen (bv. moeilijkheden qua gebruik).
Over de docent
Rob Heyman is onderzoeker bij iMinds-SMIT en coördinator van het Kenniscentrum Data & Maatschappij, de centrale hub voor de juridische, maatschappelijke en ethische aspecten van deze technologieën.
The human factor - ethical perspective
Een ethisch bedrijf met verantwoorde AI-implementaties
Er komen steeds meer open brieven en kritische stemmen van medewerkers van techbedrijven om rekening te houden met ethiek in AI. Ook de EU zet met regulering en de Trustworthy AI principes in op een beleid waar bedrijven pro-actief aan de slag gaan.
In deze module bekijken we ethisch en verantwoord ondernemen op bedrijfsniveau. Niet alleen AI-talent moet overtuigd worden, ook werknemers die met AI aan de slag gaan vragen om dit op een werkbare manier te doen. Vraag aan een vakbond of een werknemer wat die van AI vindt en de kans is groot dat er snel bezorgdheden naar boven komen.
In deze sessie bekijken we hoe je een ethics road map opbouwt om de waarden die leven op de gehele werkvloer te vertalen naar een plan. Die road map biedt een eerste kader aan je organisatie op ethische vragen die zich het vaakst voordoen omtrent jouw AI producten of diensten.
AI implementeren in een bedrijf is niet alleen een technische bezigheid. Door klanten en werknemers op tijd te betrekken kan je verschillende obstakels identificeren voor ze zich voordoen. In groep wordt aan de hand van een aantal methodieken nagedacht over mogelijke strategieën om de digitale (AI-)transformatie goed te laten verlopen.
Over de docent
Rob Heyman is onderzoeker bij iMinds-SMIT en coördinator van het Kenniscentrum Data & Maatschappij, de centrale hub voor de juridische, maatschappelijke en ethische aspecten van deze technologieën.
Sustainable AI in business
Artificiële intelligentie is meer dan alleen een IT-project. Het kan menselijke, juridische, operationele en ethische implicaties hebben. Om een AI-project duurzaam te maken binnen je organisatie zul je zeker met al deze aspecten rekening moeten houden.
De werkgeversorganisatie Agoria ontwikkelde een gratis online cursus met tips en tools die je kan gebruiken bij het plannen van een duurzaam AI-project, zodat iedereen die met een AI-project te maken krijgt er ook baat bij heeft. Op korte en lange termijn.
Na het volgen van de online cursus (1,5 uur) heb je een helikopterview over de menselijke, juridische, operationele en ethische implicaties, en gaan we in debat met de ontwikkelaars van de cursus.
Over de docent
Ferdinand Casier is Business Group Leader Digital Industries bij Agoria, een werkgeversorganisatie die de weg baant voor alle technologie-geïnspireerde bedrijven in België bij de ontwikkeling en toepassing van technologische innovaties.
AI exploration
In dit opleidingsonderdeel krijg je de kans om AI in de praktijk te verkennen en zelf aan de slag te gaan met de nieuwste technologieën. Je leert hoe je AI-oplossingen kunt ontwikkelen, implementeren en optimaliseren door middel van hands-on workshops. Deze workshops stellen je in staat om praktische ervaring op te doen met verschillende AI-technieken, van machine learning tot computer vision, en je eigen AI-projecten te realiseren.
De workshops worden strategisch ingepland in het lesrooster binnen de verschillende opleidingsonderdelen, zodat je op het juiste moment beschikt over de nodige praktische kennis om jouw AI use case succesvol uit te werken.
Onderwijsleeractiviteiten
Hands-on AI workshop - LLM, RAG and AI agents
In deze hands-on workshop leer je hoe je een lokale AI-chatbot bouwt die vragen kan beantwoorden op basis van documenten en eigen kennisbronnen. We maken gebruik van Ollama om een Local Large Language Model (LLM) uit te voeren en Flowise, een no-code platform, om de chatbot visueel samen te stellen.
Je ontdekt hoe je Retrieval-Augmented Generation (RAG) toepast om externe kennisbronnen te integreren zonder het model opnieuw te trainen. We behandelen ook fine-tuning, waarmee je het model beter afstemt op specifieke domeinen.
Na deze workshop heb je een werkende chatbot en kun je Local LLM’s inzetten voor bedrijfsspecifieke toepassingen.
Over de docent
Dietrich Heiser is IT & AI Consultant en gecertificeerd GDPR Data Protection Officer. Met een sterke focus op procesoptimalisatie en innovatie helpt hij organisaties bij de implementatie van AI-toepassingen, datagedreven besluitvorming en technologische vernieuwing in zowel business als sport. Daarnaast biedt hij IT-strategische ondersteuning om bedrijven te begeleiden bij hun digitale transformatie en technologische roadmap.
Hands-on AI workshop - managed AI met AWS
Je ontdekt hoe je AI-toepassingen kunt ontwikkelen met behulp van de krachtige cloudinfrastructuur van Amazon Web Services (AWS).
De cloud maakt het eenvoudig voor iedereen om de steeds groter wordende hoeveelheid data bij te houden. Maar de echte waarde van de cloud ligt in de uitgebreide set aan bouwstenen die het ter beschikking stelt voor jouw applicatie.
Je leert over managed AI-services en hoe je deze kunt gebruiken om schaalbare, veilige en efficiënte AI-oplossingen te bouwen zonder diepgaande technische kennis van cloudinfrastructuur. Je krijgt zo inzicht in hoe AWS een belangrijke bijdrage kan leveren in business en wat de voordelen ervan zijn.
Tijdens de sessie ga je hands-on aan de slag met AI tools die AWS ter beschikking stelt om snel modellen te trainen. Je leert verder ook hoe je generatieve AI modellen kan gebruiken, zonder de infrastructuur zelf op te zetten of te beheren.
Over de docent
Ward Coessens werkt als solution architect bij AWS. Hij helpt klanten AWS diensten in een kosten efficiënte, veilige, resiliënte manier te gebruiken. Ward is bijzonder gepassioneerd door het vinden van elegante socio-technische oplossingen voor business problemen.
Hands-on AI workshop - machine learning
In deze praktische workshop duiken we in de wereld van Machine Learning, waarbij we zowel low-code als code-gebaseerde tools gebruiken om modellen te bouwen, trainen en optimaliseren.
We starten met een vergelijking tussen open-source en closed-source machine learning-oplossingen, gevolgd door een hands-on sessie met KNIME (low-code ML) en Google Colab en PyCaret (code-gebaseerde ML). Je leert hoe je data voorbereidt, modellen traint en hun prestaties evalueert en optimaliseert.
Na deze workshop ben je in staat om zelfstandig machine learning-modellen te ontwikkelen en te verfijnen voor jouw eigen toepassingen.
Over de docent
Dietrich Heiser is IT & AI Consultant en gecertificeerd GDPR Data Protection Officer. Met een sterke focus op procesoptimalisatie en innovatie helpt hij organisaties bij de implementatie van AI-toepassingen, datagedreven besluitvorming en technologische vernieuwing in zowel business als sport. Daarnaast biedt hij IT-strategische ondersteuning om bedrijven te begeleiden bij hun digitale transformatie en technologische roadmap.
Hands-on AI workshop - computer vision
In deze praktische workshop leer je hoe je Computer Vision toepast voor classificatie, objectdetectie, segmentatie, pose-estimatie en tracking.
We vergelijken open-source en closed-source oplossingen en werken hands-on met Google Colab en YOLO (You Only Look Once), een krachtige AI-techniek voor beeldherkenning. Je ontdekt hoe je een eigen computervisiemodel traint, van data-annotatie en augmentatie tot modelvalidatie en export.
Na deze workshop heb je een stevig begrip van Computer Vision-workflows en kun je zelf modellen bouwen en inzetten.
Over de docent
Dietrich Heiser is IT & AI Consultant en gecertificeerd GDPR Data Protection Officer. Met een sterke focus op procesoptimalisatie en innovatie helpt hij organisaties bij de implementatie van AI-toepassingen, datagedreven besluitvorming en technologische vernieuwing in zowel business als sport. Daarnaast biedt hij IT-strategische ondersteuning om bedrijven te begeleiden bij hun digitale transformatie en technologische roadmap.
Building an ethical AI use case
Je werkt een relevante AI use case uit voor je bedrijf waarin je alle opgedane kennis van het postgraduaat toepast.
Onderwijsleeractiviteiten
Building an ethical AI use case
Tijdens de opleiding werk je zelfstandig een concrete AI use case uit, bij voorkeur een nood of uitdaging binnen jouw bedrijf/organisatie.
Uit de succesverhalen (en minder geslaagde projecten) bij de vorige modules, laat je je inspireren voor de uitwerking van je eigen case. Je past de theorie uit de verschillende modules in praktijk toe en werkt een volledige AI-project uit. Het onderwerp moet raakvlakken hebben met meerdere aspecten van het programma AI Translator. Het gaat over een projectvoorstel, niet over de effectieve realisatie van het project.
Je wordt voor je AI use case begeleid door een externe coach / AI-professional, die jou op regelmatige tijdstippen feedback kan geven op de voortgang van je volledige dossier.
Op het einde van de opleiding zal je de AI use case aan de hand van een presentatie en mondelinge verdediging toelichten aan een jury.