Skip to content

Postgraduaat diabeteseducator

1.200 EUR
(Vrij van BTW)

Uitgebreide studie van diabetes en hieraan gerelateerde kwalitatieve, multidisciplinaire en patiëntgerichte zorg.


Diabetes is een chronische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Leven met diabetes is een hele opgave en patiënten voelen zich vaak onbegrepen. De uitdaging is dan ook om hen kwalitatieve, multidisciplinaire en patiëntgerichte zorg te verlenen. Dat leer je in dit postgraduaat.

Het curriculum omvat uitgebreide studies van diabetes, inclusief de verschillende soorten diabetes, pathofysiologie, symptomen, complicaties en behandelingsopties.
Onderwerpen zoals bloedglucosemonitoring, medicatiemanagement, dieet- en voedingsadvies, lichamelijke activiteit en stressmanagement komen aan bod.
Omdat diabetes niet alleen een fysieke aandoening is, maar ook psychosociale impact heeft, komen ook het begrijpen en omgaan met de psychologische en emotionele aspecten van leven met diabetes aan bod.
De opleiding heeft als doel het verstrekken van hoogwaardige zorg, educatie en ondersteuning aan mensen met diabetes, en die een significante impact kunnen hebben op het verbeteren van de kwaliteit van leven van deze individuen.De theorie wordt aangeboden onder de vorm van contactonderwijs (20 lesdagen).
Het klinische onderwijs omvat minimum 40 uren stage, die gespreid moeten worden over de volgende settings:

·          Algemene raadpleging
·          diabetologie/endocrinologie.
·          Dieetconsultatie.
·          Multidisciplinaire voetkliniek.
·          Thuisverpleging.
·          Pediatrie.
·          Zwangerschapsbegeleiding

 

Didactische aanpak

De opleiding sluit nauw aan bij de praktijk. We werken intensief samen met experten uit het werkveld.
Bijna alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen, diëtisten of mensen met een professionele activiteit binnen de zorg voor de diabetespatiënt. Zij zijn verbonden aan universitaire of algemene ziekenhuizen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het geven van onderwijs aan volwassenenExaminering 

De lesinhoud worden getoetst aan de hand van een schriftelijke en mondelinge panelexamenPraktische info

 • De lesdagen vinden plaats op VIVES campus 'The Crown', Xaverianenstraat 4, 8200 Brugge
 • Als deelnemer ontvang je enkele dagen voor de start de nodige praktische informatie
 • De lessen vinden plaats op maandag en dinsdag van 8.30u-17u ( niet in schoolvakanties) 
 • Het inschrijvingsgeld omvat digitaal syllabusmateriaal 
 • Een attest voor VOV wordt afgeleverd op de eerste lesdag • Verpleegkundigen
 • Diëtisten
 • Podologen
 • Gebrevetteerde verpleegkundigen of gediplomeerde verpleegkundigen

Het volgen van een postgraduaat diabeteseducator is dus een investering in zowel je professionele ontwikkeling als in het bevorderen van de gezondheid van mensen met diabetes. Het stelt je in staat om gespecialiseerde kennis op te doen en een belangrijke rol te spelen in het bieden van hoogwaardige zorg aan deze groeiende populatie.

Met deze opleiding wordt voldaan aan de Vlaamse regelgeving inzake hoger onderwijs en de criteria van het ministerie van Volksgezondheid voor het verkrijgen van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de diabetologie. Slaag je voor dit postgraduaat, dan kan je je erkenning aanvragen.

 • Bachelor in de verpleegkunde
 • Bachelor in de vroedkunde 
 • Bachelor in de voedings-en dieetkunde 
 • Bachelor in de podologie
 • Gebrevetteerde of gediplomeerde verpleegkundigen worden toegelaten tot dit postgraduaat

Het postgraduaat richt zich tot professionals die in hun beroepspraktijk in aanraking kunnen komen met personen met diabetes. Voorkennis van diabetes is noodzakelijk.

Biomedische wetenschappen

Verpleegkundige en psychosociale wetenschappen

Voeding bij Diabetes

Educatie

Klinisch onderwijs

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat diabeteseducator’ bij VIVES Continue

Docenten uit de zorg

Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen of mensen met een professionele activiteit in dit werkveld. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.

Verlof mogelijk

De opleiding is erkend in het kader van Vlaams opleidingsverlof.

Hands-on

Deze opleiding is nog meer praktijk gericht. Je oefent de competenties tijdens de sessies. Je gaat dus actief aan de slag.

Het succesverhaal van Liesbeth Clyncke, verpleegkundige

“Het postgraduaat heeft me in mijn kracht geplaatst. ”

Mijn persoonlijke ervaringen werden aangevuld met interessante inhouden tijdens de opleiding. Zo kon ik nadien mijn eigen praktijk starten. De sessies met de experten waren heel interessant. Het was een voorrecht om hieraan deel te nemen.

Lees meer

LiesbethClyncke3.jpg

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be