Skip to content

Postgraduaat dieren in de hulpverlening

5.350 EUR
(Vrij van BTW)

Integreer dieren in je praktijk en leer hun therapeutische impact maximaliseren. Specialiseer in een specifieke doelgroep en diersoort.


In een grensverleggende samenwerking vanuit verschillende domeinen ontwikkelden we dit innovatief postgraduaat voor therapeuten, zorgprofessionals en welzijnswerkers die geloven in de positieve impact van mens-dier interacties. Ontdek hoe je honden, katten, paarden, ezels, en zelfs bijzondere dieren zoals cavia's en konijnen inzet als waardevolle therapiepartners. Deze opleiding voorziet in diepgaande kennis om deze inzet binnen jouw therapeutische specialisatie op een duurzame, goed onderbouwde en veilige manier te realiseren.

In een boeiend tijdperk van dynamische veranderingen in de zorg, waar professionalisering en innovatie voorop staan, treden dieren steeds vaker op de voorgrond. De wetenschappelijk vastgestelde therapeutische effecten die dieren op mensen hebben, hebben deuren geopend naar een nieuwe dimensie van zorg en welzijn. Verschillende diersoorten geven zorg- en welzijnsorganisaties kleur en tillen het therapeutische aanbod naar nieuwe hoogten. Alsof dat nog niet genoeg is, voegt het werken met dieren in de zorg niet alleen vreugde toe aan het werk, maar verhoogt het ook de aantrekkelijkheid van een instelling op de arbeidsmarkt.

De sleutel tot succesvolle inzet van therapiedieren ligt in het begrijpen van de specifieke diersoort, de context waarin mens en dier samenkomen, en de positieve wisselwerking tussen mens en dier. In deze opleiding ga je aan de slag met deze essentiële aspecten via boeiende modules. Naast de basismodules heb je de mogelijkheid om te specialiseren in een specifieke doelgroep en diersoort, waarmee je uiteindelijk het welverdiende postgraduaatsdiploma behaalt.

We verwelkomen enthousiaste therapeuten en zorgverleners die de kracht van dieren willen integreren in hun praktijk en de therapeutische impact ervan willen maximaliseren.
Of je nu al ervaring hebt met therapiedieren of helemaal nieuw bent in dit domein, onze opleiding biedt een unieke kans om diepgaande kennis op te doen en praktische vaardigheden te ontwikkelen. Ben je geïnteresseerd in het verbreden van je therapeutische toolkit en wil je leren hoe je honden, katten, paarden, ezels, en zelfs bijzondere dieren zoals cavia's en konijnen effectief kunt inzetten? Dan is deze opleiding de sleutel tot het ontgrendelen van nieuwe mogelijkheden in jouw carrière.

Ontdek de kracht van dieren in de hulpverlening en maak een verschil in de wereld van zorg en welzijn!

Programma

1.      Module: Kader voor dierondersteunde interventies in de zorg’ (6 credits, 1500 EUR, start 2024-2025)

  •        Wetenschappelijke basis voor AAI
  •        Veiligheid en preventie
  •        Ethologie en dierenwelzijn

2.      Module: therapiedieren (1 of meerdere naar keuze)

  •        Module 'De therapiehond' (6 credits , 1200 EUR, start 2024 – 2025)
  •        Module 'De therapiekat' (4 credits, 900 EUR, start 2024 - 2025)
  •        Module 'Het therapiepaard' (5 credits, 1200 EUR, start 2025 - 2026)
  •        Module 'Bijzondere therapiedieren' (4 credits, 900 EUR, start 2025 – 2026)

3.      Module: therapie met dieren (1 of beide naar keuze)

  •        Module 'Therapie met dieren voor kinderen en jongeren' (4 credits, 1300 EUR, start 2024 - 2025)
  •        Module 'Therapie met dieren voor volwassenen en ouderen' (4 credits, 1300 EUR, start 2025 - 2026)

4.   Afstudeertraject: ‘Zelf aan de slag met Animal Assisted Interventions’ (6 credits, 1650 EUR, start 2025 -2026)

De totaalprijs van dit postgraduaat varieert in functie van jouw gekozen opties.

  • Therapeuten
  • Zorgprofessionals
  • Welzijnswerkers
  • Word expert in dierondersteunde therapie en ontwikkel vaardigheden om een of meerdere diersoorten effectief in te zetten.
  • Begrijp de diepgaande impact die mens - dier interacties hebben op menselijk welzijn en pas deze kennis toe.
  • Word een visionaire professional die bijdraagt aan innovatie in de zorgsector.
  • Geen voorkennis dierenzorg vereist.
  • Je bent een opgeleide en gecertificeerde zorgprofessional met een passie voor dieren.
  • De lessen vinden plaats op campus Roeselare of op externe locaties, op maandag behalve in de schoolvakanties. In uitzonderlijke gevallen krijg je ook op dinsdag of woensdag. 
  • Na afronden van elke module volgt een schriftelijke of praktische evaluatie.

Kader voor dierondersteunde interventies in de zorg

Joke Monteny, Annelies Flamang, Ulrike Cocquyt

6 credits

De therapiehond

Ulrike Cocquyt, Joke Monteny

6 credits

De therapiekat

Ella Engels, Annelies Flamang

4 credits

Therapie met dieren voor Kinderen en Jongeren

Annelies Flamang

4 credits

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat dieren in de hulpverlening’ bij VIVES Continue

Verdiepend

Via deze opleiding verdiep je je in een specialisatie binnen je vakdomein. Komt tegemoet aan wie als specialist actueel wil blijven of zich nog dieper wil bekwamen.

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be