Skip to content

Postgraduaat spoedgevallenzorg en intensieve zorg - BBT

2.250 EUR
(Vrij van BTW)

Specialisatie binnen de intensieve zorg, spoedgevallenzorg en prehospitaalzorg.


Inhoudelijk concentreert de opleiding zich zowel op medische, verpleegkundige als technische kennis en vaardigheden binnen een context van intensieve zorg, spoedgevallen- en prehospitaalzorg.

De focus ligt op complexe of acute situaties. De opleiding biedt een stevige theoretische basis afgewisseld met een belangrijke focus op praktische toepassing. Door in te zetten op casuïstiek, praktijklessen, workshops en het gebruik van het simulatiecentrum, houden we de kloof tussen theorie en praktijk zo klein mogelijk. Dit alles onder begeleiding van een docententeam van artsen en verpleegkundigen. 

Binnen de intensieve zorg, spoedgevallenzorg en prehospitaalzorg is er een grote vraag naar groeiende specialisatie van verpleegkundigen. Hoog-complexe zorg gaat er gepaard met inzet van technologisch geavanceerde apparatuur en grote menselijke inzet in complexe of acute situaties. Dit betekent dat voldoende hoogopgeleide professionals in de zorg nodig zijn. 

Lesdata (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • 19 en 26 september 2024
  • 3, 10, 17 en 24 oktober 2024
  • 7, 14, 21 en 28 november 2024
  • 5, 10, 12 en 19 december 2024

Wens je echter als verpleegkundige je enkel te specialiseren hetzij binnen intensieve zorg, hetzij binnen spoedgevallenzorg dan kan je ook kiezen voor een afzonderlijk traject van 20 studiepunten 
(inschrijvinsgeld: €1500). Dit bestaat uit 4 theoretische opleidingsonderdelen. Indien je voor dit traject opteert, gelieve dit te vermelden bij 'opmerkingen' in het inschrijvingsformulier.

De opleiding is gericht op bachelors in de verpleegkunde die zich willen specialiseren in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg.

  • Behaal het postgraduaat intensieve zorg of postgraduaat spoedgevallenzorg - 20 studiepunten getuigschrift of de Bijzondere Beroepstitel 'verpleegkundige gespecialiseerd in de spoedgevallenzorg en intensieve zorg' - 60 studiepunten. 
  • Verwerf kennis en technische skills om op een spoedgevallendienst of een dienst intensieve zorg te werken.
  • Dien professionele zorg toe in complexe of acute situaties op een spoedgevallendienst of een dienst intensieve zorg.

Een diploma Bachelor in de verpleegkunde is vereist.

Specifieke zorgbehoeften spoedgevallenzorg

Biomedische en verpleegkundige wetenschappen 1: cardiologie en nefrologie

Biomedische en verpleegkundige wetenschappen 2: respiratie en neurologie

Specifieke zorgdomeinen spoedgevallenzorg en intensieve zorg

Verdieping in specifieke (zelf)zorgbehoeften: farmacologie en professionele identiteit

Specifieke zorgbehoeften: intensieve zorg

Beroepspraktijk spoedgevallenzorg

Beroepspraktijk intensieve zorg

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat spoedgevallenzorg en intensieve zorg - BBT’ bij VIVES Continue

Docenten uit de zorg

Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen of mensen met een professionele activiteit in dit werkveld. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.

Lessen worden opgenomen

Je kan de online lessen uitgesteld bekijken tot het einde van het academiejaar.

Het succesverhaal van Liesbeth Clyncke, verpleegkundige

“Het postgraduaat heeft me in mijn kracht geplaatst. ”

Mijn persoonlijke ervaringen werden aangevuld met interessante inhouden tijdens de opleiding. Zo kon ik nadien mijn eigen praktijk starten. De sessies met de experten waren heel interessant. Het was een voorrecht om hieraan deel te nemen.

Lees meer

LiesbethClyncke3.jpg

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be