Skip to content

Postgraduaat tree manager

Inrichting en beheer van bomen. Op alle schaalniveaus van stedelijke beleidsvorming tot onderzoek en advies op individueel niveau.

  • Craenevenne 84-86, Genk
  • 36 credits

7.500 EUR(Vrij van BTW)


Bomen zijn belangrijke bouwstenen voor de stedelijke groene omgeving, het urban forest. In de opleiding tree manager leer je hoe je bomen op een duurzame manier integreert in onze steden. Wat zijn de knelpunten en de kansen voor bomen in de stad? En hoe ga je daarmee om? Bekwaam jezelf in alle aspecten van bomen in de stad, van het onderzoek naar kansen en mogelijkheden, opstellen van consultancyrapporten en het begeleiden van werven waarbij bomen betrokken zijn. In de opleiding tree manager leer je hoe je de stem van de bomen kan vertalen naar een concreet project en help je de stad van de toekomst klimaatbestendig maken.

Op het stedelijke niveau leer je hoe je een bomenbestand planmatig kan beheren. Hierbij kan je denken aan budgetbeheer, opstellen van een bomenplan, werken in een GIS-omgeving en het gericht inzetten van bomen binnen ecosysteemdiensten. Op boomniveau besteden we aandacht aan aanlegtechnieken, inventarisatietechnieken en probleemstellingen als ziekten/plagen en schadegevallen. Je leert een expertiseverslag op te maken, een werf voor te bereiden en te coördineren.

De opleiding is heel praktijkgericht. We werken samen met externe partners (gemeenten, private bouwheren) en behandelen reële cases. Zo gebeurt meteen een reality-check tijdens contactmomenten en presentaties voor groenambtenaren en schepenen. Elk thema wordt eerst ingeleid met stevige maar hands-on achtergrondinformatie. De opdrachten worden in groep of individueel aangepakt en bieden ook de gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen. Er zijn zeven thema's:

  1. Bomen binnen ecosysteemdiensten
  2. Opmaak van een bomenplan
  3. Inventarisatietechnieken – en verwerking
  4. Bomen en werven
  5. Werforganisatie
  6. Expertiseopdrachten
  7. Boomverzorgingstechnieken: snoei – aanplant – verankering – bodem

Samenwerking met Inverde

Via een samenwerking met Inverde combineren we hun sterktes met deze van onze hogeschool. Inverde is marktleider in Vlaanderen op gebied van opleidingen over bos-, groen- en natuurbeheer. Samen staan we dicht bij de praktijk, kunnen we beschikken over een sterk netwerk van sprekers en hebben we alle ruimte om dit kwalitatief uit te voeren.

Inverde en VIVES bundelen hun krachten, beiden vanuit hun eigen specialisatie. Alle vakken worden gegeven door docenten met een academische of praktijkervaring. Je leert er naast technische competenties ook persoonlijke competenties over communicatie en organisatie.

Dankzij de stedelijke benadering is de opleiding ruimer dan de vereisten om het ETT-certificaat te behalen. Het is wel de meest geschikte opleiding als voorbereiding op het behalen van dit certificaat. Er ligt een bijkomende focus op het planmatig beheren van bomen op macroschaal.

  • Boomverzorgers
  • Groenbeheerders
  • Groenambtenaren en diensthoofden
  • Studiebureaus
  • Leer hoe je bomen kan integreren in de stedelijke omgeving.
  • Draag bij aan de biodiversiteit van de stad.
  • Help mee om onze steden klimaatbestendig te maken.

Je bent houder van het bachelordiploma agro- en biotechnologie afstudeerrichting groenmanagement of hebt ervaring in de sector.

  • De opleiding wordt elk jaar ingericht vanaf de laatste donderdag van september (26/09) tot begin juni.
  • De lessen vinden plaats in het Provinciaal Natuurcentrum Limburg, Craenevenne 86, 3600 Genk.

Boomanatomie

3 credits

Groeiplaatsonderzoek

4 credits

Expertise-opdrachten

5 credits

Werforganisatie

4 credits

Boomtechniek

5 credits

Bomen en civieltechniek

4 credits

Urban forestry I: ecosysteemdiensten en communicatie

3 credits

Urban forestry II: bomenplan

3 credits

Inventarisatie: methodiek en verwerking

5 credits

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat tree manager’ bij VIVES Continue

Kleine lesgroep

We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.

Locatie

Deze opleiding volg je (deels) op één of meer bijzondere locaties gelinkt aan het werkveld.

Actief uitwisselen van ervaringen

Het uitwisselen van professionele ervaringen komt uitdrukkelijk aan bod tijdens de contacturen van deze opleiding.

Uniek erkende opleiding in Vlaanderen

Voldoet als enige aan de voorwaarden voor een erkenning door de Vlaamse overheid.

Workshop

Deze opleiding vertaalt theorie naar praktijk via de hands-on innovatieve workshops. Je gaat dus actief aan de slag met de kennis.

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be