Psychofarmaca beter begrijpen
Verdiepende kijk op psychofarmaca en het gebruik ervan. Voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg.
- Xaverianenstraat 4, Brugge
- 3u
50 EUR(Vrij van BTW)
Tijdens deze vorming gaan we in op de meest courante groepen en producten binnen de geestelijke gezondheidszorg. Je krijgt telkens praktische inzichten die een meerwaarde zijn om mensen correct te ondersteunen en informeren.
Waarom worden antipsychotica zo vaak ingezet bij mensen die niet psychotisch zijn? Hoe werken anti-epileptica bij mensen die geen epilepsie hebben? Hoe volg je het gebruik van lithium goed op?
Het gebruik van psychofarmaca is zowel binnen als buiten de geestelijke gezondheidszorg de laatste jaren fors toegenomen. Als hulpverlener hebben we hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Gedegen kennis vormt de basis. Zonder de nodige opvolging kunnen psychofarmaca immers ernstige gevolgen met zich meebrengen, zoals afhankelijkheid, toename van symptomen of nevenwerkingen.
Hoe ziet de werking van psychofarmaca er uit? Welke bijwerkingen kunnen optreden? Waar moet je als hulpverlener alert voor zijn? Er bestaat zoiets als off-label gebruik van medicatie, maar wat is dat dan?
Gastspreker
Dr. Lennart Gistelinck - psychiater in AZ Sint-Jan, campus SFX
Hij is werkzaam op afdeling A3 voor mensen met complexe psychiatrische zorgnoden, en is diensthoofd van het ECT centrum. Hij heeft een bijzondere interesse in ernstige angst- en stemmingsstoornissen en meer specifiek in het samenspel van biologische en psychologische factoren.
Alle hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg.
- Leer meer over de diverse indicaties van psychofarmaca, inclusief ‘off-label’ gebruik.
- Fris de potentiële nevenwerkingen op.
- Sta stil bij de alarmsignalen waar je als hulpverlener alert voor moet zijn bij het gebruik van specifieke soorten psychofarmaca.
- Maak kennis met de belangrijkste interacties tussen diverse psychofarmaca of andere medicatie.
Voorkennis psychofarmaca is aangewezen.
- De studiedag vindt plaats op hogeschool VIVES, Xaverianenstraat 4, 8200 Brugge
van 14u-17u ( onthaal met koffie vanaf 13.30u) - Als deelnemer ontvang je 1 week voor de start de nodige praktische informatie per mail.
- De factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld wordt per mail bezorgd.
Het inschrijvingsgeld omvat koffie en digitaal syllabusmateriaal dat we aanleveren via ons digitaal leerplatform. - Voor administratieve vragen (inschrijving - facturatie) kan je terecht bij
mevr. Heidi Descheemaecker - 050 30 51 93
heidi.descheemaecker@vives.be
Onthaal met koffie
Psychofarmaca beter begrijpen
Lennart Gistelinck
Waarom kiezen voor een opleiding ‘Psychofarmaca beter begrijpen’ bij VIVES Continue
Docenten uit de zorg
Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen of mensen met een professionele activiteit in dit werkveld. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.
Actief uitwisselen van ervaringen
Het uitwisselen van professionele ervaringen komt uitdrukkelijk aan bod tijdens de contacturen van deze opleiding.