Skip to content

Innovatieve zorg en hulpverlening met dieren

Dieren spelen een buitengewone rol in de wereld van hulpverlening. Hun natuurlijke instincten en empathische vermogen worden ingezet om mensen te ondersteunen bij fysieke en emotionele uitdagingen. Of het nu gaat om therapiehonden die rust en troost bieden aan mensen met psychische aandoeningen, paarden die helpen bij het herstel van trauma's, de aanwezigheid van dieren kan een krachtige bron van genezing zijn. De kalmerende aanwezigheid van deze dieren biedt een unieke manier om muren af te breken, communicatie te vergemakkelijken en een gevoel van veiligheid te creëren. De symbiotische relatie tussen mens en dier heeft geleid tot een groeiende erkenning en integratie van dier-ondersteunde therapieën in diverse vormen van hulpverlening.

bannermeisjemetcavia.jpg

Specialiseer je in dierondersteunde therapie

Het inzetten van dieren zoals honden, katten, paarden en konijnen in therapie is een opkomende benadering die bekend staat als dierondersteunde therapie. Deze dieren bieden een unieke vorm van ondersteuning en comfort aan mensen die verschillende vormen van therapie ondergaan.

Door op een methodische, onderbouwde en veilige manier dieren in te zetten kunnen therapeuten hun aanpak versterken of katalyseren. Het gaat verder dan enkel de aanwezigheid van een dier. Het gaat vooral om de skills van een therapeut om binnen zijn of haar specialisatie een dierenwerking zodanig te benutten dat ze hun doelstellingen sneller bereiken zonder de veiligheid en het welzijn van mens of dier in het gedrang te brengen. 

Wat mag je verwachten?

  • Therapiedier(en) en doelgroep(en) volgens jouw keuze
  • Geen voorkennis van dierenzorg vereist maar wel een diploma in de zorg of als therapeut
  • Compleet traject van 2 academiejaren
  • Je wordt expert in dierondersteunde therapie

Meer info

shutterstock_452697667.jpg

Maak kennis met Animal Assisted Interventions

Begin mei startte een vorming van 4 dagen die je als zorgprofessional de impact van boerderijdieren op de zorgverlening toont. Je leert hoe je kippen, konijnen, geiten en varkens kan inzetten in je zorgpraktijk en hoe je ze verzorgt en traint.

Wat mag je verwachten?

  • 4 lesdagen
  • Wetenschappelijk onderbouwd en onmiddellijk toepasbaar
  • Geen voorkennis van dierenzorg vereist
  • Voor iedereen, geen diploma in de zorg nodig

Smaakt dit naar meer? Bekijk dan zeker de info over het postgraduaat Dieren in de hulpverlening waar je 2 academiejaren ondergedompeld wordt in deze innovatieve materie. Op het einde van je rit ben je een expert gespecialiseerd om effectief dieren in te zetten in je praktijk als therapeut, zorgprofessional of welzijnswerker.

Nieuwe lesdata worden gepubliceerd zodra we ze kennen.

geitkrabbelen.jpg
Bannerpaardaaien.jpg