Prehospitale bevallingen en NLS
- Doorniksesteenweg 145, Kortrijk
- 0 credits
- 6u
150 EUR(Vrij van BTW)
(Modulair inschrijven mogelijk)
Bij een bevalling buiten het ziekenhuis is snelle, doortastende en deskundige zorg van levensbelang. Daarnaast kunnen praktische instructies bij het reanimeren van baby's bij en direct na de geboorte eveneens van levensbelang zijn.
Deze opleidingsdag staat in teken van beiden: prehospitale bevallingen en NLS (Neonatale Life Support).
In de voormiddag ligt de focus op 'prehospitale bevallingen', welke speciaal is ontworpen voor hulpverleners die betrokken zijn bij spoedsituaties rondom de geboorte. Dit type opleiding is essentieel gezien bevallingen soms onverwachts plaatsvinden, zonder de tijd of mogelijkheid om naar een ziekenhuis te gaan. De opleiding combineert theoretische kennis en praktische vaardigheden om veilige en effectieve zorg te kunnen bieden.
In de namiddag gaan we dieper in op de 'NLS training'. Deze is ontwikkeld om praktische instructie te geven bij het reanimeren van baby's bij en direct na de geboorte.
We doorlopen hierbij de fysiologische processen die aan de grondslag liggen van een apneu, bradycardie en een slechte conditie bij de geboorte na een hypoxisch letsel.De opleiding focust op een gestandaardiseerde benadering van de reanimatie van baby's die hulp nodig hebben bij de geboorte met nadruk op het doorslaggevende belang van luchtwegbeheer en longinflatie, en de beperkte rol voor borstcompressies en medicijnen.
Technieken zoals directe laryngoscopische inspectie van de orofarynx, aspiratie, orofaryngeale hulpmiddelen, ballon masker ventilatie, gebruik neopuff, borstcompressies, navelkatheter,… worden geoefend op basis van constructieve feedback met extra aandacht voor communicatie en teamwerk.
Met deze specifieke opleiding waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen ligt de focus op zowel het inhospitaal- als prehospitaalgebeuren. Hiermee willen we je als hulpverlener een goede basis aan competenties meegeven zodat je op correcte wijze pasgeborenen kan benaderen en gericht stabiliseren.
De opleiding sluit zeer nauw aan bij de praktijk. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met experten uit het werkveld. Door het simuleren van waarheidsgetrouwe gebeurtenissen uit het werkveld krijg je de mogelijkheid om in een veilige context te oefenen.
Mogelijkheid om deze opleidingsdag volledig te volgen of modulair (hetzij enkel prehospitale bevallingen, hetzij enkel NLS training).
De opleiding prehospitale bevallingen richt zich tot alle prehospitaal hulpverleners en eerstelijnszorg (zorgprofessionals zoals artsen, ambulanciers, PIT- en MUG verpleegkundigen en verloskundigen).
De NLS training is ontworpen voor alle gezondheidswerkers, ongeacht hun discipline of status, die kunnen worden opgeroepen om een pasgeboren baby te reanimeren.
- Herkennen van bevallingsfasen
- Toepassen van basisvaardigheden
- Omgaan met complicaties
- Communicatie en samenwerking
- Psychosociale ondersteuning
- Veiligheid van moeder en kind waarborgen
- Bieden van kennis en kunde om veilig en adequaat te handelen tijdens uitdagende situaties
- Leer baby's bij en direct na de geboorte reanimeren.
Je kennis, ervaring en competenties als hulpverlener volstaan.
- De studiedag vindt plaats te VIVES - Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk.
- Als deelnemer ontvang je 1 week voor de start de nodige praktische informatie per mail.
- De factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld wordt per mail bezorgd.
- Het inschrijvingsgeld omvat koffiepauzes en digitaal syllabusmateriaal dat aangeleverd wordt via ons digitaal leerplatform. Bij het volgen van de volledige opleidingsdag is het inschrijvingsgeld inclusief een broodjeslunch.
Voor administratieve vragen (inschrijving - facturatie) kan je terecht bij
mevr. Ilse Vansnick - 056 26 41 18
ilse.vansnick@vives.be
Workshopvoormiddag prehospitale bevallingen
Martine Dorme, Kurt Planckaert
NLS namiddag
0 credits
Waarom kiezen voor een opleiding ‘Prehospitale bevallingen en NLS’ bij VIVES Continue
Kleine lesgroep
We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.
Docenten uit de zorg
Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen of mensen met een professionele activiteit in dit werkveld. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.
Hands-on
Deze opleiding is nog meer praktijk gericht. Je oefent de competenties tijdens de sessies. Je gaat dus actief aan de slag.
Het succesverhaal van Liesbeth Clyncke, verpleegkundige
“Het postgraduaat heeft me in mijn kracht geplaatst. ”
Mijn persoonlijke ervaringen werden aangevuld met interessante inhouden tijdens de opleiding. Zo kon ik nadien mijn eigen praktijk starten. De sessies met de experten waren heel interessant. Het was een voorrecht om hieraan deel te nemen.