Oncologische zorg
Laatste inzichten en evoluties in de oncologische zorg. Geldig als bijscholing in kader behoud bijzondere beroepstitel.
- Doorniksesteenweg 145, Kortrijk
- 7u 30 min
100 EUR(Vrij van BTW)
Jaarlijks terugkerende studiedag met boeiende en actuele onderwerpen over oncologische zorg. In functie van het behoud van de bijzondere beroepstitel in de oncologie.
Programma
'Op de tast'
In 'Op de tast: seksualiteit na kanker' doorbreken Marieke Colpaert & Marlies Meersman het taboe rond seksualiteit en kanker bij vrouwen. Met verschillende experten en aan de hand van persoonlijke verhalen van lotgenoten en hun partners leggen ze in hun boek uit welke gevolgen de kankerbehandeling op lichaam en geest kan hebben.
Hormonale therapie bij gemetastaseerd prostaatcarcinoom
Prostaatcarcinoom is de meest voorkomende kanker bij mannen in België. In ongeveer 10% van de gevallen zaait kanker uit naar andere delen van het lichaam, gemetastasseerd prostaatcarcinoom. Hormonale therapie is hierbij een belangrijke behandeling. De werking van deze therapie, de effecten en de bijwerkingen worden door Thijs Develter besproken.
Hilotherapie
Chemotherapie is een krachtige behandeling tegen kanker, maar gaat helaas vaak gepaard met vervelende bijwerkingen. Een van de meest voorkomende is perifere neuropathie, waarbij de zenuwen in de handen en voeten beschadigd raken. Hilotherapie, een techniek waarbij handen en voeten worden gekoeld tijdens chemotherapie, biedt uitkomst. Annelies Courtens neemt ons mee in de werking, toepassingen en voordelen van hilotherapie.
Acute versus chronische pijn
Pijn is een persoonlijke ervaring. Iedere patiënt ervaart pijn anders. Tijdens de studiedag gaan we, samen met Olivier De Coster, op zoek naar manieren om de pijn van patiënten beter te begrijpen en te verlichten. Nuances tussen acute en chronische pijn worden besproken en er wordt gekeken naar nieuwe evidence-based interventies. Het doel? Patiënten de best mogelijke pijnverlichting bieden.
Euthanasie en wetgeving
Euthanasie is niet alleen een medische handeling, maar ook een proces dat veel emotionele en praktische vragen oproept. Als verpleegkundige sta je vaak in de frontlinie van deze complexe situaties. Olivier De Coster gaat in op de praktische aspecten van euthanasie zoals communcati en samenwerking met andere zorgverleners.
Huidzorg bij radiotherapie
Radiotherapie is een krachtige behandeling tegen kanker, maar kan ook bijwerkingen hebben op de huid. Goede huidzorg is essentieel om deze bijwerkingen te voorkomen of te verminderen en het comfort van de patiënt te optimaliseren. Heidi Weedaege deelt graag haar kennis en kunde bij deze zorg.
Verpleegkundigen in de oncologische zorg
- Maak kennis met de laatste inzichten in de oncologische zorg.
- Behoud de bijzondere beroepstitel in de oncologie.
Bachelor in de verpleegkunde met specifieke expertise binnen de oncologische zorg
- De studiedag vindt plaats te VIVES - campus Kortrijk, Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk - gebouw 'The cube' - aula (1e verdieping).
- Als deelnemer ontvang je 1 week voor de studiedag een mail met praktische info.
- Een factuur voor de betaling van het inschrijvingsgeld wordt je via mail toegestuurd. Het inschrijvingsgeld omvat deelname aan de studiedag, digitaal aangeboden studiemateriaal, koffie- en soeppauze en lunch.
Voor administratieve vragen, kan je terecht bij mevr. Stéphanie Delabie (stephanie.delabie@vives.be - 056 27 05 85)
Voorwoord
Op de tast
Hormonale therapie bij gemetastaseerd prostaatcarcinoom
Hilotherapie
Acute versus chronische pijn
Euthanasie en wetgeving
Huidzorg bij radiotherapie
Slotwoord
Waarom kiezen voor een opleiding ‘Oncologische zorg’ bij VIVES Continue
Docenten uit de zorg
Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen of mensen met een professionele activiteit in dit werkveld. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.
Jaarlijks
Dit is een jaarlijks terugkerend navormingsinitiatief met grote netwerkwaarde.
Het succesverhaal van Liesbeth Clyncke, verpleegkundige
“Het postgraduaat heeft me in mijn kracht geplaatst. ”
Mijn persoonlijke ervaringen werden aangevuld met interessante inhouden tijdens de opleiding. Zo kon ik nadien mijn eigen praktijk starten. De sessies met de experten waren heel interessant. Het was een voorrecht om hieraan deel te nemen.