Skip to content

Postgraduaat cultuurmanagement

Krijg een stevige basis managementvakken die we praktijkgericht koppelen aan kernvragen uit de culturele sector.

 • Xaverianenstraat 4, Brugge
 • 31 credits
 • 126u

2.450 EUR(Vrij van BTW)

(Modulair inschrijven mogelijk)


De culturele wereld beweegt en net bij snelle evoluties zijn goed bestuur en professioneel management meer dan ooit essentieel.

In deze opleiding professionaliseer je je in het beheer en de organisatie van culturele organisaties en projecten. Het programma vergroot je kennis en vaardigheden op het gebied van cultuurmanagement. Tijd om te investeren in menselijk kapitaal voor een duurzaam en succesvol beleid. Je leert effectief en met visie leiding geven, plannen en organiseren in de snel evoluerende culturele sector. 

We vertrekken vanuit een stevige basis managementvakken die we praktijkgericht koppelen aan kernvragen uit de culturele sector.

 • Hoe ziet het Vlaamse en Europese cultuurbeleid eruit? Welke organisatievormen zijn courant in de cultuursector en wat zijn de verschillen?
 • Hoe bepaal je de strategie van je organisatie? Hoe vertaal je dit in beleidsdoelstellingen? Hoe stem je je organisatie hierop af? Hoe bereik je je (potentieel) publiek?
 • Mensen maken cultuur: welke competenties zijn nodig? Welk contract afsluiten? Hoe motiveren?
 • Wat zijn de do’s en don’ts bij het opstellen van een begroting, een subsidiedossier of een sponsordossier? Welke aanvullende financieringsbronnen kunnen overwogen worden?

Kortom: Hoe kan je succesvol cultuur brengen en up-to-date blijven in een turbulente context?

Specialisten uit het werkveld bieden je de nodige handvaten voor een hands-on aanpak.

Ter info: er is de mogelijkheid tot gespreide betaling van de kostprijs van deze opleiding.

Een aantal lessen gaan door samen met de cursisten Management in de Social Profit.

Evaluatie

Elk onderdeel wordt geëxamineerd. Daarnaast schrijf je een adviesnota voor je eigen organisatie waarbij het onderwerp raakvlakken heeft met één of meerdere aspecten van de opleiding. Je verdedigt je adviesnota voor een jury.

 • Professionals uit de culturele sector die op een duurzame en succesvolle manier cultureel willen ondernemen
 • Kunstenaars die meer zakelijke kennis willen opdoen en zichzelf nog meer op de kaart willen zetten
 • Professionals met ervaring die willen overstappen naar de creatieve industrie, een organisatie uit de gesubsidieerde kunsten- of erfgoedsector of een beleidsfunctie in de cultuursector
 • Jong afgestudeerden met culturele dromen en interesse voor cultuurmanagement
 • Organisaties die bewust willen investeren in hun medewerkers
 • Behaal een postgraduaat Cultuurmanagement.
 • Leer leiding geven in een context van diverse culturele initiatieven en organisaties.

Geen voorkennis vereist

De lessen vinden plaats op dinsdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30 (niet in schoolvakanties). Klik op de knop 'Bekijk uurrooster' om het volledige uurrooster te zien.

Er is een pauzehoek met frisdrank en koffie ter beschikking op de campus. Je kan op de middag ook een broodje krijgen (inbegrepen).

De meeste lessen kunnen hybride (zowel online via MS Teams als op campus) gevolgd worden, tenzij anders vermeld in het uurrooster. We rekenen op voldoende aanwezigheid op campus, opdat het lesgebeuren voldoende interactief blijft. We verwachten daarom dat elke cursist minimum de helft van de lessen op campus volgt. Er worden geen lesopnames voorzien.

We verwelkomen je uiteraard graag op een infodag voor meer informatie! (data zie deze link)

Management van cultuurorganisaties

Katrien Van Eeckhoutte, Jonas Rutgeerts, Nikolas Cloet

3 credits

Strategisch management

Rudy Pieters

4 credits

Leiderschap

Barbara De Meester, Sven Garreyn

5 credits

Financieel management

Sylvia Thienpont, Sophie Detremmerie, Isabelle De Voldere

6 credits

Human resources management

Camille Meert, Jan Vanthournout, Betsy Calcoen

5 credits

Communicatie, marketing en sales

Rudy Pieters, Bert Vanlaere

5 credits

Adviesnota cultuurmanagement

3 credits

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Postgraduaat cultuurmanagement’ bij VIVES Continue

Kleine lesgroep

We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.

Docenten uit bedrijfsleven

Onze docenten zijn professionals uit het bedrijfsleven die je de bouwstenen aanreiken voor een succesvolle carrière. Ze delen niet alleen hun kennis, maar leren je ook de praktijk van binnenuit kennen. Zo helpen zij bij het verder ontplooien van je vaardigheden en het uitbreiden van je netwerk.

Bijna 40 jaar ervaring

Sinds 1985 organiseren we langdurige management opleidingen. De programma's stellen we op met een team van experts uit het bedrijfsleven. We selecteren de docenten en houden de opleiding up to date.

Actief uitwisselen van ervaringen

Het uitwisselen van professionele ervaringen komt uitdrukkelijk aan bod tijdens de contacturen van deze opleiding.

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be