Skip to content

Referentievroedvrouw diabetes

Alles over de zorg voor zwangere diabetici en zwangere vrouwen die aan zwangerschapsdiabetes lijden.

 • Doorniksesteenweg 145, Kortrijk
 • credits

595 EUR(Vrij van BTW)


De kennis bij zorgverleners over de specifieke zorg voor zwangere diabetici en zwangere vrouwen die aan zwangerschapsdiabetes lijden, blijkt in de praktijk vaak onvoldoende. Deze opleiding komt tegemoet aan deze nood. Ze richt zich specifiek tot de vroedvrouwen die deze zwangere vrouwen begeleiden tijdens de zwangerschap, de arbeid, de bevalling en het vroege postpartum.

We staan stil bij fysiologie en pathologie, complicaties en behandeling. Daarnaast komen ook voedingsadvies en begeleiding van de zwangere aan bod. Verder besteden we aandacht aan neonatologie en lactatiebegeleiding. Hierbij wordt aan de slag gegaan met casuïstiek.

Inhoud

 • fysiologie, pathologie en erfelijkheid
 • preconceptionele zorg
 • behandeling
 • begeleiding van de zwangere met diabetes
 • voedingsadvies
 • complicaties
 • neonatologie
 • lactatiebegeleiding
 • praktijk
 • casuïstiek

De toetsing gebeurt aan de hand van een paper en een examen.

De opleiding sluit zeer nauw aan bij de praktijk. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met experten uit het werkveld. De inhoud van het programma wordt jaarlijks geëvalueerd, geactualiseerd en bijgestuurd waar dit nodig blijkt. 

Alle docenten zijn artsen, vroedvrouwen of mensen met een professionele activiteit binnen de zorg voor zwangeren met een diabetesproblematiek. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.

 

Vroedvrouwen met een bijzondere interesse in de zorg voor zwangere diabetici en vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

 • Behaal het getuigschrift van permanente vorming.
 • Bekwaam je in de begeleiding van zwangere diabetici en zwangere vrouwen die aan zwangerschapsdiabetes lijden.

Je kennis en ervaring als vroedvrouw volstaan.

Lesdag 1

Lesdag 2

Lesdag 3

Lesdag 4

Lesdag 5

Lesdag 6

Waarom kiezen voor een opleiding ‘Referentievroedvrouw diabetes’ bij VIVES Continue

Kleine lesgroep

We laten bewust slechts een beperkt aantal cursisten toe. Dit om een goede interactie tussen de docent en de cursisten te garanderen. Het uitwisselen van ervaringen en best practices onderling zorgt voor een grote meerwaarde.

Docenten uit de zorg

Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen of mensen met een professionele activiteit in dit werkveld. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.

Hands-on

Deze opleiding is nog meer praktijk gericht. Je oefent de competenties tijdens de sessies. Je gaat dus actief aan de slag.

Het succesverhaal van Liesbeth Clyncke, verpleegkundige

“Het postgraduaat heeft me in mijn kracht geplaatst. ”

Mijn persoonlijke ervaringen werden aangevuld met interessante inhouden tijdens de opleiding. Zo kon ik nadien mijn eigen praktijk starten. De sessies met de experten waren heel interessant. Het was een voorrecht om hieraan deel te nemen.

Lees meer

LiesbethClyncke3.jpg

Meer keuze?
Bezoek Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en webshops, en langere trajecten als postgraduaten. Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden. Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.

Ontdek Continue.be